Verbele „a insemna” si „a manifesta”
Ne-am propus sa aratam in acest articol cand trebuie sa spunem si sa scriem „inseamna” si cand se impune, atat in vorbire, cat si in scriere, forma „insemneaza”.
Sunt unele verbe, precum „a insemna” si „a manifesta”, care, la timpul prezent al modului indicativ, se conjuga in doua feluri.
Cand este tranzitiv, verbul „a insemna” are forme pentru toate cele trei persoane, la singular si la plural: insemnez, insemnezi, insemneaza, insemnam, insemnati, insemneaza (=notez, notezi, noteaza, notam, notati, noteaza). Iata un exemplu frazeologic ilustrativ. Vad cativa studenti din anul al II-lea, care, uitandu-se pe avizierul Facultatii de Litere, insemneaza in agende datele examenelor pe care le vor sustine in prima sesiune din anul universitar 2010-2011. Insa, cand acelasi verb este intranzitiv, el se comporta ca un verb unipersonal, avand doar forma „inseamna”, valabila pentru persoana a III-a (la singular si la plural), cu referire, mai cu seama, la cuvinte (termeni, vorbe, vocabule). Ilustram cele spuse printr-o propozitie:
Cuvantul (termenul, vorba, vocabula) „computer” inseamna (are intelesul, acceptia, semnificatia) „calculator”. Iata si o fraza in care este prezenta forma „inseamna”. Daca azi cerul este foarte innorat, inseamna ca va ploua. Acum sa vedem cele doua conjugari ale verbului „a manifesta”. Muncitorii manifesteaza impotriva reducerii salariilor lor. Cand aceasta revendicare le este satisfacuta, atunci ei manifesta bucurie. Precizam ca verbul „a manifesta”, in forma „manifesteaza” este intranzitiv, iar cand se pronunta si se scrie „manifesta” este tranzitiv. Este necesar sa mai relevam ca verbul „a manifesta”, spre deosebire de „a insemna” are forme pentru toate persoanele, atat cand este tranzitiv (manifest, manifesti, manifesta, manifestam, manifestati, manifesta), cat si cand devine intranzitiv (manifestez, manifestezi, manifesteaza, manifestam, manifestati, manifesteaza).
Mihai Stere DERDENA