Exporturile de produse agroalimentare ale Romaniei au atins, in anul trecut, valoarea de peste 3.060 milioane de euro, in crestere cu circa 40 la suta comparativ cu anul 2009, conform reprezentantilor Ministerului Agriculturii. Ponderea cea mai mare din valoarea totala a exporturilor o detine porumbul (12,7 la suta), fiind urmat de exportul de tigari (12,5 la suta), grau (12,4 la suta), seminte de rapita (10,9 la suta), seminte de floarea-soarelui (7 la suta) si animale vii (6,1 la suta). Ca o curiozitate legata de animalele vii, pe langa bovine, ovine si caprine, pe pietele externe sunt tot mai cautati, in ultima vreme, si…caii, magarii si catarii.
In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare, in anul trecut valoarea acestora a insumat 3.790 milioane de euro, in crestere cu 2 la suta fata de nivelul atins in anul 2009. Ponderea a reprezentat-o, cum era de asteptat, carnea de porc (8 la suta din totalul importurilor romanesti), dupa care urmeaza zaharul (5,7 la suta), tigarile (4,1 la suta), preparatele alimentare (3,8 la suta), sroturile de soia (3,5 la suta) si carnea de pasare (3 la suta). Pe de alta parte, in pofida crizei economico- financiare care le-a usurat serios buzunarele, romanii n-au renuntat, totusi, la cafea (fiind importate, anul trecut, peste 38.000 de tone, in valoare de circa 108 milioane de euro) sau la citrice si banane (cantitatea importata depasind 239.000 de tone, in valoare de peste 101 milioane de euro).
C.D.














