Conservate corespunzator, fructele si legumele murate sunt benefice in tratarea afectiunilor respiratorii. Medicii nutritionisti recomanda sa fie consumate mai ales in perioada rece a anului, deoarece au efecte remineralizante, de intarire a sistemului imunitar, de imbunatatire a digestiei si de detoxifiere a organismului.
Chiar daca este conservata, varza murata isi pastreaza compusii anticancerigeni si hepatoprotectori. „Mai mult, pentru ca are un continut foarte mare de vitamina C, varza are un efect antioxidant, potentat si de vitaminele A si E si de mineralele: zinc, magneziu, potasiu si calciu, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripa”, precizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Astfel, alimentul este recomandat sa fie consumat de persoane care au probleme cu flora stomacala, afectiune determinata de tratamentele cu antibiotice, pentru ca restabileste microflora intestinala si combate efectul imuno-supresor al acestor medicamente.














