Romania – una dintre tarile cu cele mai putine mame singure

Potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene, Romania este printre tarile comunitare cu cel mai mic procent de mame singure, doar 1,7% dintre romance crescandu-si singure copiii, fata de 7% dintre estone si 5,9% dintre irlandeze. La nivelul UE, media este de 3,7%. Datele statistice ale Eurostat mai arata ca tara noastra e depasita la acest capitol doar de Finlanda si Grecia, unde procentul de mame singure este de 1,5%. In ceea ce priveste numarul tatilor care cresc singuri copiii, media europeana este de 0,5%. Romania se situeaza si la acest indicator la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE, cu un procent de 0,3%, doar Slovacia, Cipru si Finlanda inregistrand cifre mai mici. La polul opus, cei mai multi tati singuri se gasesc in Estonia – 0,9%, Belgia si Franta – 0,8%. Raportul Eurostat mai arata ca, la nivelul UE, numarul mamelor singure este de sapte ori mai mare decat numarul tatilor singuri.

In fiecare judet, 2-3 echipaje SMURD

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a declarat ca, in acest an, Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) se va extinde in toate judetele tarii. “Ministerul Sanatatii a finalizat procedura de achizitie a ambulantelor, iar o parte a lor vor veni si la SMURD. Partea SMURD va insemna dotarea a 30-35 de echipaje in urmatoarele luni. Au ramas sase judete in care nu exista SMURD, insa in perspectiva dorim ca fiecare judet sa aiba 2-3 echipaje”, a declarat subsecretarul de stat.
El a precizat ca ambulantele pentru SMURD fac parte din lotul de 250 care va fi achizitionat in 2011, in cadrul programului de dezvoltare a serviciilor de urgenta la nivelul intregii tari si care prevede cumpararea a cel mult sase elicoptere si intre 600 si 1.500 de ambulante noi. Subsecretarul de stat a mentionat ca dintre cele sase elicoptere pe care Ministerul Sanatatii ar dori sa le achizitioneze in urmatorii patru ani, unul sau doua ar putea fi contractate anul acesta.