• Anul trecut, in Prahova existau 166.836 de angajati
Numarul de salariati cu forme legale de munca a ajuns la 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce inseamna cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani. In ianuarie 2010 erau 4,33 de milioane, iar in ianuarie 2008 erau 4,76 de milioane. In prezent exista de doua ori mai putini angajati cu forme legale decat in 1990, cand nu­ma­rul de salariati era de 8,1 milioane. Pe de alta parte, somajul este in scadere de 10 luni consecutiv, ajungand la 6,58% in februarie. Cum se explica? “Cred ca numarul de salariati care platesc contributii este mai mare, pentru ca nu se poate ca la o populatie ocupata de peste 9 milioane de persoane sa existe numai 4 milioane de salariati. Oamenii sunt platiti pe conventii civile in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, pe drepturi de autor, pe contracte de management sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natura periodica si care nu sunt incluse in statistici”, a spus Mihai Seitan, fost ministru al Muncii pana in septembrie 2010.
De altfel, cel putin 20.000 de romani s-au angajat in ultimii doi ani prin intermediul proiectelor finantate prin POSDRU, programul de finantare europeana pentru dezvoltarea resurselor umane. Totusi, Institutul National de Statistica a remis, recent, un comunicat de presa prin care arata ca in economie ar lucra peste 6 milioane de salariati, in aceasta cifra fiind inclusi si angajatii care muncesc la negru. Pana in 2020, rata de ocupare in Romania ar trebui sa ajunga la 70% (cat este in prezent in Germania), avand in vedere ca media la nivel european este in prezent de 64,6%.
La nivelul Prahovei existau, in decembrie 2010, un numar de 166.836 de persoane angajate cu acte in regula, potrivit Directiei Judetene de Statistica.