La sfarsitul lunii octombrie 2010, primarul Ploiestiului a avut o tentativa nereusita de a-si prezenta un raport privind starea economica, sociala si de mediu a municipiului, aferent activitatii pe anii 2008 si 2009. Pentru ca nu a recunoscut paternitatea acestui raport, Volosevici s-a razgandit si primii doi ani de mandat au fost dati uitarii, astfel ca un raport revizuit privitor la activitatea din 2008 si 2009 nu a mai vazut lumina zilei.

Aparitia unui nou raport al primarului pe ordinea de zi a sedintei ordinare pe luna martie a Consiliului Local Ploiesti, convocata a treia oara in decursul a doua saptamani, poate fi un raspuns la revocarea primelor doua anunturi de intrunire a alesilor locali. Surprinzator, Volosevici a venit cu un „raport privind starea economica, sociala si de mediu” a municipiului Ploiesti doar pentru anul 2010. Constient, probabil, de faptul ca, in primii doi ani din mandatul sau de edil sef al orasului, „nimicul” a fost cuvantul de ordine, a concentrat tot ce se poate de prin rapoartele de activitate ale functionarilor din Primaria Ploiesti intr-un material de 50 de pagini, cu multe poze. Cu nimic mai bun decat cel care ar fi trebuit sa fie prezentat la sfarsitul anului trecut. Este, de fapt, un raport „trei intr-unul”, pentru ca aproape trei ani de mandat s-au transformat si s-au redus la… unul singur!
Si iata cum „dupa doi ani de eforturi sustinute”, primarul se lauda cu „realizarile” de anul trecut. Infrastructura rutiera s-a limitat, in mare masura, la plombe de peste zece miliarde de lei vechi, cu care s-au astupat gaurile din strazile Ploiestiului in primavara anului trecut si la cateva artere din centrul orasului asfaltate spre sfarsitul anului. Desi raportul ar trebui sa cuprinda si starea economica si sociala a municipiului, putinele fraze referitoare la aceste capitole reliefeaza, de fapt, cat de saraci sunt ploiestenii: hrana venita de la Uniunea Europeana si tot mai putini calatori „cu bilet” pe transportul public. Marele proiect al cresterii performantei energetice a celor 200 de blocuri trase la sorti pentru anvelopare, anuntat cu surle si trambite, a ramas doar pe hartie. De fapt, lucrarile au fost finalizate doar la patru dintre cele sapte blocuri pentru care s-au incheiat contracte de termoizolare in cursul anului 2009, proprietarii apartamentelor celorlalte trei ramanand cu ochii-n soare, din cauza sistarii izolarii termice a blocurilor. Mare realizare, „amplu proiect”, nu-i asa?
Uitand ca Primaria a dat in judecata societatea care a instalat camerele de supraveghere in scolile din Ploiesti, primarul arata cum vajnica Politie Comunitara „gestioneaza, din 2009, un sistem de monitorizare cu camere video”, destinat prevenirii si diminuarii violentei in scoli. De fapt, un esec total, pentru ca ineficienta acestui sistem a fost dovedita de mult prea desele batai si incidente din incinta unor institutii scolare aflate pe raza municipiului. Procesul pentru rezilierea contractului cu societatea furnizoare a camerelor video a si inceput, la Tribunalul Prahova (ce-i drept, printr-o amanare), iar aparitia acestui punct in raportul primarului este cel putin penibila.
Cum, de altfel, sunt si subiectele legate de protectia mediului. La acest capitol, totul pare roz, adica prin cateva plantari de arbori si de panselute s-a rezolvat problema aerului irespirabil pe care il inhaleaza locuitorii orasului, zi de zi.
In acest raport, primarul recunoaste ca „mai sunt multe de facut”, dar uita, din nou, un singur lucru: nu se afla la inceputul mandatului, ci aproape de finalul a trei ani de administrare – proasta – a Ploiestiului!
Violeta STOICA