Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Prahova au finalizat cercetarile intr-un dosar de evaziune fiscala prin care s-a creat o paguba de 3,7 milioane de lei. Principalul invinuit este Mihaela N., in varsta de 40 de ani, din Ploiesti, administrator al unei societati comerciale din municipiu, care intr-o perioada foarte scurta de timp (ianuarie – aprilie 2010) a savarsit o serie de infractiuni pentru a evita plata taxelor catre stat. In prima faza, administratorul a inregistrat in documentele de evidenta contabila facturi de achizitii de cereale din partea unor firme din alte judete. Din cercetarile efectuate de catre politisti a reiesit ca facturile erau, de fapt, falsificate, deoarece inregistrarile efectuate nu aveau la baza operatiuni comerciale reale, ci vizau diminuarea platii TVA catre stat.
Pe langa aceste fapte, Mihaela N. a mai cumparat cantitati mari de cereale din Ungaria si Slovacia pe care le-a vandut in Romania fara acte si fara a declara acest lucru institutiilor fiscale. In baza procesului de inspectie a fost stabilit faptul ca, prin activitatile infractionale savarsite, invinuita a prejudiciat bugetul statului cu suma de 3.429.079 de lei. In aceeasi perioada, aceasta a efectuat achizitii de grau, tot din strainatate, folosind documentele unei alte societati comerciale din Ploiesti la care nu detinea niciun fel de calitate. A achizitionat astfel 1.850 tone de grau pe care le-a comercializat pe piata interna, sustragandu-se in acest mod de la plata taxelor si a impozitelor datorate bugetului statului. Administratorul amintit se face vinovat de prejudicierea statului cu o suma totala de 3.737.777 de lei. In acest caz, politistii continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale si pentru recuperarea prejudiciului.
De la inceputul acestui an, politistii de la serviciul amintit mai sus au inceput cercetarile in cazul a aproximativ 140 de infractiuni de evaziune atat in domeniul comertului cu cereale, cat si in cel al produselor petroliere.

Alex POLICALA