Citirea motiunii de cenzura depusa de opozitie urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii a avut loc, ieri, in Parlament.
Textul documentului a fost citit de catre deputatul PNL Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii. La sedinta au participat o parte dintre membrii Cabinetului: ministrul Muncii, ministrul de Interne, ministrul de Finante si ministrul Agriculturii. Premierul Boc nu a fost prezent. La lucrari au participat, potrivit anuntului facut de presedintele Senatului, Mircea Geoana, 281 de senatori si deputati. Motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata in 16 martie, la ora 15.00. Uniunea Social-Liberala a depus, marti, motiunea de cenzura intitulata “Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate”, semnata de 210 parlamentari. In textul depus de opozitie se arata ca aceasta motiune de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare care vizeaza atat modificarile aduse Legii Codului Muncii pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, cat si la adresa acestei proceduri si a reprezentantilor actualei puteri, “care abuzeaza in continuare de angajarea raspunderii pentru a-si impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice si contrare intereselor cetatenilor romani”. “Oare ce mesaj transmite puterea politica din Romania, in frunte cu presedintele Basescu, cetatenilor romani, tarilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care inca cere bani pentru clientela politica, atunci cand proclama ca Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeasi putere executiva sa pretinda, prin gura si semnatura omului hulit, ca poate promova prin angajarea raspunderii un proiect bun pentru tara si pentru romani? Doar un mesaj neserios, doar semnale de neincredere si de galceava politica”, mai sustin ei. Parlamentarii USL mai spun ca angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifica unui regim democratic, pentru ca “procedura este fortata, ocoleste dezbaterea parlamentara si argumentele societatii civile, nu serveste nici interesele celor carora se adreseaza, pentru ca textul propus nu este in masura a flexibiliza raporturile de munca, mai ales intr-o perioada de criza”.
Initiatorii motiunii sustin, de asemenea, ca angajarea raspunderii este doar parte a jocului de putere din sanul PDL, menit sa-l pastreze pe Boc si in functia de presedinte PDL. In motiune se mai arata ca “angajarea raspunderii pe Codul Muncii afecteaza grav interesele salariatilor si angajatorilor”, invocand in acest sens cresterea instabilitatii salariatilor romani pe piata muncii, restrangerea dreptului constitutional cu privire la negocierea colectiva, prelungirea timpului de munca zilnic si saptamanal, faptul ca prin actul normativ se prevede reducerea primei transe a concediului de odihna de la 15 la 10 zile. Initiatorii motiunii mai spun ca aceasta exprima nu doar pozitia opozitiei parlamentare, ci are si “girul tuturor marilor sindicate si confederatii sindicale din Romania si a majoritatii confederatiilor patronale”. “Stimati colegi din PDL, stim cu totii ca va doriti sa scapati de Emil Boc de la conducerea acestei tari. Stim ca ati constientizat, chiar daca mai tarziu, faptul ca oricate privilegii, functii sau demnitati v-ar oferi, prezenta lui in fruntea Guvernului nu poate sterge rusinea aruncata asupra partidului dumneavoastra de catre proasta si neperformanta sa guvernare. Aveti acum ocazia sa il inlaturati pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise si masinatiuni de partid, ci cu onoare si demnitate, in numele a milioane de cetateni pe care politica sa i-a nedreptatit. Votati asadar, domnilor si doamnelor parlamentari, indiferent de partidul din care faceti parte, pentru sustinerea acestei motiuni de cenzura!”, se arata in incheierea textului motiunii.