Florin TANASESCU
Maine, ne vom preface din nou. Piesa va fi gata. Vor veni elevii de la clasele V-VIII pentru a sarbatori evenimentul? Vor veni! Directorii caminelor culturale si-au trecut in programul de activitati pentru anul in curs ziua de 31 martie, ca semnificand nasterea unui mare poet ? Desigur !
Maine, trecand cineva pe strada, se va intreba, probabil, de ce sunt stranse cateva persoane langa o statuie, ca doar nu s-a intamplat vreo minune si a inceput sa zambeasca, fiindca se stie, “Statuile nu rad niciodata”. Se impart ajutoare venite de la Uniunea Europeana? Se vand articole de incaltaminte sau imbracaminte la pret de promotie? Se mai deschide un Mall ?
Nu, va fi omagiat cineva care a scris: “N-as fi vrut sa se sfarseasca niciodata acea luna de Marte”. Pamanteni fiind, e cam complicat sa ne lamurim daca este vorba de planeta sau de ultima zi a lunii martie. Desi, el s-a sfarsit in decembrie, cugetand: “Am schimbat nasterea pe moarte/ in rest, am ramas tot sarac”.
Unii dintre noi, in schimb, suntem bogati, fiindca “Cinstea nu este o vocatie, este o optiune”. Or, de ce sa nu fim onesti, si sa nu recunoastem ca nu ne dam in vant dupa poetul necuvintelor, doar facem abuz, ocazional, de cuvinte care de care mai pompoase ?
Totusi, de vreme ce a spus “A avea un prieten este mai vital decat a avea un inger”, noi ii vom fi prieteni, marcandu-i trecerea a 78 de ani de la nastere. Ba, cu riscul de a scadea audienta, televiziunile ii vor acorda cateva secunde in care o fatuca va rosti, afectata, citind de pe prompter: “La Ploiesti, orasul in care s-a nascut poetul, au avut loc o serie de manifestari culturale dedicate vietii si operei scriitorului, disparut prea devreme, la numai cincizeci de ani. Astfel de evenimente au mai avut loc si in alte orase din tara”. Dupa care vor urma fie imagini cu razboiul din Libia, fie Meteo, fie Sport. Depinde cum este grila programului.
Astfel de evenimente vor avea loc chiar si in puscarii, din cate stim noi, iar cel care a omorat, a violat sau a furat va fi foarte receptiv la versurile sale.
“El, un om singur”, dupa cum a si recunoscut. Noi, atat de multi, cu grijile noastre de zi cu zi. Ca, de exemplu, ce mai face Guvernul, de ce opozitia nu-i in stare sa gaseasca un program sau o platforma care sa scoata tara din criza, si alte lucruri de importanta vitala.
Maine, ne vom incapatana sa-i cinstim viata si opera, desi ne-a avertizat la modul: “Sa va spun un lucru: eu nu cred ca exista poeti, cred ca exista poezie”.
Pe de alta parte, insa, vom rezona la versuri de genul: „Nimeni nu ma trezeste, nimeni nu ma striga din vis”, deci sunt bune si astfel de festivisme, sa nu creada ca l-am uitat de tot. Mai ales ca “amintirea intamplarilor mele vine din viitor, nu din trecut”. Iar noi ii suntem viitorul…
Totusi, cu toate discursurile tinute maine, cu ocazia implinirii a 78 de ani de la nasterea lui Nichita Stanescu, mai mult se va vorbi despre sansele de calificare ale nationalei la Campionatele Europene de fotbal, gazduite de Polonia si Ucraina, sa nu fim ipocriti!