Proprietarii locuintelor din Ploiesti care doresc sa le inchirieze solicita chirii mult mai mici fata de anii trecuti, cand tara noastra si, ca urmare, piata imobiliara, nu erau afectate de criza financiara. Astfel, aceia care doresc sa inchirieze o locuinta in Ploiesti trebuie sa plateasca lunar sume mai mici. Cu toate acestea, putini mai sunt cei care isi permit sa stea cu chirie, deoarece salariile sunt din ce in ce mai mici, in comparatie cu preturile alimentelor, ale articolelor de vestimentatie, ale medicamentelor s.a. care cresc de la luna la luna. Potrivit unor agenti imobiliari cu care am stat de vorba, chiriile locuintelor din Ploiesti sunt mai mici cu aproximativ 30 – 50 la suta in comparatie cu anii trecuti. „Chiriile in Ploiesti au scazut semnificativ fata de anii trecuti, cu aproximativ 50 la suta, cele mai solicitate locuinte in vederea inchirierii fiind apartamentele cu doua camere. Preturile difera in general de amplasarea locuintelor, daca acestea se afla in zona centrala a orasului chiria solicitata fiind mai mare, dar si de confortul apartamentului, de etajul la care se afla acesta s.a.”, ne-a precizat un agent imobiliar din Ploiesti.
Alti agenti imobiliari cu care am stat de vorba sunt de parere ca in Ploiesti chiriile sunt mai mici cu 30 la suta fata de anul 2008, de exemplu, cand piata imobiliara nu era afectata de criza financiara. Cele mai putin solicitate locuinte in vederea inchirierii, dupa spusele interlocutorilor nostri, sunt casele si vilele, in schimbul carora se solicita chirii lunare ce sunt cuprinse intre 400 si 800 de euro.
„In prezent, cei care doresc inchirierea unei garsoniere trebuie sa scoata din buzunar, in fiecare luna, aproximativ 150 de euro, iar in cazul unui apartament cu doua camere – intre 200 si 250 de euro. In schimbul apartamentelor cu trei camere se solicita chirii de 250 – 400 de euro. Oricum, cele mai solicitate locuinte in vederea inchirierii sunt apartamentele cu doua camere, iar la polul opus se regasesc vilele si casele”, ne-au precizat Daniela Stanciu si Stefan State, consultanti imobiliari in cadrul unei agentii imobiliare din Ploiesti.
Desi chiriile sunt mult mai mici fata de anii trecuti multi tineri nu-si permit inchirierea unei locuinte deoarece salariile sunt insuficiente, astfel ca prefera fie sa faca naveta in cazul acelora care locuiesc in alte localitati si care au locul de munca in Ploiesti, fie sa locuiasca impreuna cu parintii – in cazul ploiestenilor.

Anemary GRIGORE