Disponibilizarile, numarul mic de locuri de munca vacante si lipsa banilor sunt cateva dintre motivele pentru care multi parinti prahoveni aleg, in fiecare an, sa plece peste hotare pentru a munci. De exemplu, la sfarsitul anului trecut, cand s-a realizat ultima centralizare, in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova existau 869 de copii ai caror parinti erau plecati la munca in strainatate. Dintre acestia, 696 de copii au fost lasati in grija rudelor pana la gradul IV fara a se impune o masura de protectie, 22 – la asistenti maternali, iar alti 26 de copii se afla in centre de plasament publice sau private. Ceilalti micuti ai caror parinti se afla peste hotare la munca au fost incredintati, cu masura de protectie, la rude pana la gradul IV sau la alte persoane sau familii.
Cei mai multi copii ai caror parinti muncesc in strainatate au varstele cuprinse intre 10 si 17 ani – 525, la polul opus regasindu-se micutii cu varste sub un an si cei care au implinit deja varsta majoratului. In ceea ce priveste localitatile prahovene din care provin copiii aflati in situatia amintita mai sus, cei mai multi sunt din Busteni (90), urmati de cei din Slanic, Brazi, Tomsani, Valea Doftanei, Fantanele s.a.
Totusi, numarul copiilor care sunt nevoiti sa isi petreaca o mare parte din copilarie in grija altor persoane si nu a propriilor parinti este mult mai mare, insa unii prahoveni nu declara faptul ca pleaca la munca in strainatate. Asta, desi, potrivit articolului 10 din Ordinul 219/2006 privind activitatile de identificare, interventie si monitorizare a copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica Serviciului Public de Asistenta Sociala/primariei de domiciliu intentia de a pleca la munca in strainatate, precum si nominalizarea persoanei in intretinerea si ingrijirea careia vor ramane copiii.
Chiar daca in unele cazuri parintii prahoveni pleaca la munca peste hotare pentru a le oferi un viitor mai bun copiilor lor din punct de vedere financiar, nu putine sunt cazurile in care micutii ar prefera sa traiasca in saracie si in grija celor care le-au dat viata.
Anemary GRIGORE