Recent, Judecatoria Ploiesti a respins plangerea contraventionala formulata de catre administratorul unui “magazin de vise” din Ploiesti, Popescu Alexandru Nicolae, impotriva Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor(CJPC), acesta avand, insa, posibilitatea de a contesta decizia prin recurs inaintat la Tribunalul Prahova. Administratorul reclama masura inchiderii punctului de lucru situat in Piata Victoriei din Ploiesti, timp de 12 luni, si amenda primita (20.000 de lei). Dupa cum scriam in ziarul nostru de joi, 17 martie, acesta a dat in judecata CJPC pe motiv ca masurile luate de catre CJPC sunt nelegale, dar nespecificand si in ce consta nelegalitatea. De asemenea, dupa cum aminteam tot in acelasi numar al ziarului, in urma controalelor efectuate la data de 13 decembrie 2010 si, respectiv, 22 februarie 2011, s-au constatat nereguli grave in privinta informatiilor inscrise pe etichete, precum si prezenta in componenta produselor destinate comercializarii a unor elemente chimice care fie se gasesc numai in stare gazoasa, fie se autoaprind in aer s.a.m.d.
Pe de alta parte, in cadrul aceleiasi sedinte de judecata, consilierul juridic Ion Zamfir a spus ca are informatii de la politie ca, totusi, respectivul magazin, functioneaza !
Intrebat daca, atat timp cat procesul este pe rol, exista “ portita legala” ca Popescu Alexandru Nicolae sa-si mai poata tine magazinul deschis, Ion Zamfir ne-a precizat: “ Se poate amana numai plata amenzii de 20.000 de lei, pana cand instanta se pronunta definitiv, dar nu si masura complementara a inchiderii, pe timp de un an, a punctului de lucru. In concluzie, acolo nu ar mai trebui comercializate substante de tip etnobotanic, indiferent de stadiul procesual al dosarului”.
Cine trebuie sa constate acest lucru si ce masuri se iau in cazul in care se adeveresc cele spuse de catre politisti ? “ Regula este aceea de a se constitui echipe mixte, formate din reprezentanti ai Politiei, ai Garzii Financiare si ai CJPC” (Ion Zamfir). Cand se va verifica acest lucru si cand vor fi alcatuite respectivele echipe mixte? La aceasta intrebare, interlocutorul nostru ne-a asigurat ca se vor efectua controale inopinate pentru a se verifica daca se adeveresc cele sesizate de catre politisti. Daca se constata ca magazinul functioneaza, acesta va fi inchis definitiv.
Si, pentru ca sfidarea celor care vand produse in urma carora ajung la spital, aproape zilnic, consumatori cu predilectie tineri, un nou proces va avea loc in luna mai, la Ploiesti, un alt administrator, caruia i-a fost inchis, tot pentru 12 luni, un “magazine de vise” reclamand CJPC la Judecatorie !
Nu mai ramane decat o intrebare de bun-simt: “Cine se «misca» mai rapid ? Echipele mixte sau… vanzatorii de cosmaruri ?”.
(F.T.)