Recent, politistii din Serviciului Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au organizat mai multe actiuni de control in statiile de cale ferata si in trenurile de calatori, aflate in circulatie pe magistrala de cale ferata 500 (Bucuresti – Ploiesti- Buzau – Focsani – Suceava) si pe sectiile feroviare adiacente acesteia. Peste 300 de politisti, jandarmi si angajati ai CFR au efectuat sute de patrulari si controale in aproximativ 400 de trenuri de calatori si de marfa, precum si in statiile de cale ferata. Au fost verificate eficienta a 80 de sisteme de paza si securitatea a peste 60 de locuri de pastrare si manipulare a valorilor monetare.
In numai cateva zile, au fost depistati in trenurile de persoane peste 270 de calatori fraudulosi. Cu aceasta ocazie, au fost constatate 21 de infractiuni si aplicate peste 190 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 41.560 de lei, precum si bilete cu suprataxa in valoare totala de 3.500 de lei.
O mare parte dintre aceste actiuni s-au desfasurat si pe raza judetului Prahova, unde, in paralel cu controalele desfasurate in trenuri, au mai fost verificate 11 statii de cale ferata strabatute de magistrala amintita. Astfel, politistii Serviciului Judetean de Politie Transporturi Prahova au constatat o serie de nereguli si infractiuni. Printre altele, au fost prinsi doi indivizi din Ploiesti in timp ce sustrageau transformatori de la instalatia de semnalizare (SCB-Semnalizare Centralizare Blocare) de pe raza statiei Ploiesti-Sud. Cei doi ar mai fi furat si alta data transformatori de acelasi tip, fiind acum cercetati pentru comiterea infractiunilor de furt, distrugere si patrundere in zona de siguranta a caii ferate. De asemenea, alte doua persoane au fost depistate in tren avand asupra lor peste 100 de pachete de tigari netimbrate, produse in Republica Moldova si pe care intentionau sa le comercializeze in Ploiesti. Tot politistii prahoveni au mai gasit un minor declarat disparut, care provenea din judetul Ialomita.
Alex POLICALA