Cele doua camere ale Parlamentului, reunite intr-o sedinta comuna, au inceput, ieri la ora 15:00, dezbaterea motiunii de cenzura depuse de opozitie dupa asumarea raspunderii asupra noului Cod al Muncii de catre Guvernul Boc. Sedinta la care si-au inregistrat prezenta 256 de parlamentari dintr-un total de 470 a fost condusa de Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor. Votul asupra motiunii de cenzura a fost secret, cu bile. Premierul Emil Boc a fost intrebat de jurnalisti in momentul sosirii la Parlament daca este ultima asumare a raspunderii si ultima motiune de cenzura: “Never say never”, a replicat primul ministru. Inaintea dezbaterii din plen acesta a mai spus: “Astazi (n.n.-ieri) o sa le mai explic inca o data in plenul Parlamentului ca noul Cod al Muncii nu are nimic de-a face cu sclavagismul, nu are nimic de-a face cu alte teorii lansate de sindicate. Este adevarat ca nu este un Cod al Muncii care sa sporeasca privilegiile sindicatelor si mai ales ale liderilor nationali, dar este un Cod al Muncii pentru toti cei care muncesc corect in aceasta tara si sanctioneaza aspru pe cei care utilizeaza munca la negru. S-au spus foarte multe neadevaruri despre forma Codului Muncii”. Ulterior, in plen Emil Boc declara: “Motiunea nu are nicio sansa. Aceasta motiune de cenzura aproape nu are nicio legatura cu Codul Muncii, cu asumarea pe care am facut-o in fata Parlamentului. Putinele referiri despre Codul Muncii fie sunt copiate, fie sunt fraze goale. Doua treimi din textul motiunii sunt doar atacuri politice, sloganuri rasuflate si demagogice. Aliantei socialiste nu ii pasa de locurile de munca ale romanilor.”
PDL si UDMR au anuntat ca au decis ca parlamentarii lor sa nu-si exprime votul la motiunea de cenzura. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, ca nu este de acord cu decizia luata de formatiunile aflate la guvernare de a nu-si exprima dreptul la vot, iar el va vota impotriva motiunii de cenzura. Liderii PSD, PNL si PC au anuntat ca parlamentarii opozitiei vor fi prezenti cu totii si vor vota motiunea de cenzura. La ora inchiderii editiei noastre, nu incepuse inca votul asupra motiunii. In numarul de maine al ziarului vom reveni cu amanunte.

Victor Ponta: Premierul e papagal !

Premierul Emil Boc a parasit sala de plen si s-a retras in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, dupa ce Victor Ponta a spus ieri, in plenul Parlamentului, ca premierul este “papagal”, pentru ca repeta ca Romania iese din criza. Victor Ponta a mai spus ca, daca Emil Boc nu va fi demis miercuri (n.n. ieri)de opozitie, va fi demis joi (n.n. astazi) de catre Traian Basescu. Liderul PSD a adaugat ca, daca va purta tot cravata mov si maine, (n.n. astazi) poate premierul il va impresiona pe Traian Basescu, iar seful statului nu il va mai “concedia” joi, (n.n. astazi) ci vineri. Victor Ponta a mai declarat ca repetarea “ca un papagal” a faptului ca Romania a iesit din criza nu il face pe Emil Boc prim-ministru. “Sunt de acord intr-o privinta cu Traian Basescu. Avem nevoie de un alt prim-ministru sau, de fapt, avem nevoie de un prim-ministru. Repetarea ca un papagal a faptului ca tot iesim din criza si ca se lupta domnul Boc cel puternic cu alianta socialista cred ca sunt lucruri care nu tin de un prim-ministru”, a declarat Ponta. El a spus ca aceste afirmatii repetate ale premierului “nu se explica prin nicio lovitura, nici din cadere, nici de la oul de Paste”. Ponta a spus ca, prin motiunea de cenzura, opozitia este in competitie cu presedintele Traian Basescu pentru a-l schimba pe Emil Boc din functia de premier. “Astazi ne grabim, cei din opozitie, sa castigam o prima competitie cu domnul Traian Basescu, cine il da primul afara pe Emil Boc. Daca reusim noi astazi sau daca nu, o sa il dea maine Basescu”. Ponta a amintit si despre intamplarea petrecuta la dezbaterea precedentei motiuni de cenzura, cand Adrian Sobaru, angajat al TVR, s-a aruncat de la unul dintre balcoanele plenului, gestul lui ducand la decizia conducerii Parlamentului de a nu mai permite accesul invitatilor la balcoanele plenului. “Am ajuns sa avem balcoanele goale pentru ca un roman sa nu protesteze impotriva masurilor aberante ale Guvernului Boc. Daca astazi la balcon ar sta Guvernul Boc si daca primul ministru Emil Boc ar avea, in al treisprezecelea ceas, o farama din demnitatea lui Adrian Sobaru, ar putea sa ne salveze pe toti de un rau mai mare. Imi doresc, in numele romanilor, sa il schimbam noi pe Boc inainte ca Basescu sa o faca”, a declarat Ponta.
Crin Antonescu: Basescu si Boc rad intruna ca prostii

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ieri la dezbaterea motiunii de cenzura pe Codul Muncii ca Traian Basescu si Emil Boc rad intruna ca prostii intr-o tara cu oameni din ce in ce mai tristi. “Am pretentia ca despre populism poate vorbi si chiar trebuie sa vorbeasca foarte critic cineva care are o minima sensibilitate, cineva care intr-o tara de oameni din ce in ce mai tristi nu rade intruna ca prostul si nu-l am in vedere aici doar pe presedintele Traian Basescu, il am in vedere chiar si pe primul ministru Emil Boc”, a spus Antonescu.

Sindicatele fac apel la greva generala

Mitingul organizat, ieri, de cele cinci confederatii sindicale, la care au participat aproximativ 8.000 de sindicalisti din toata tara, s-a incheiat cu doua ore mai devreme decat era programat. Liderii confederatiilor le-au spus sa nu plece dezamagiti, pentru ca acesta este doar inceputul. Inainte de a anunta incheierea protestului de la Parlament, unde incepuse dezbaterea motiunii de cenzura a opozitiei la adresa Guvernului Boc, liderii sindicali au facut apel la greva generala. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Florin Hulea, a declarat ca in jurul orei 15.30 protestatarii au inceput sa plece in numar mare din Piata Constitutiei. El a precizat ca, la momentul de varf al manifestatiei, incepute la ora 12.30, in Piata Constitutiei au fost prezenti peste 8.000 de sindicalisti. Dupa intonarea Imnului National, liderii celor cinci confederatii le-au spus protestatarilor ca trebuie schimbat “Guvernul incompetent” si au facut apel la bucuresteni sa iasa in strada, alaturi de sindicalisti, pentru ca si ei sunt afectati de noul Cod al Muncii. Sindicalistii au purtat bannere pe care scria: “Salvati Codul Muncii”, “Jos sclavia lui Basescu! Ne intoarcem la Ceausescu?”, “Basescu, Boc, Romania / Codul Muncii e sclavia; sa va scufundati bine!” si scandau “Demisia!”, “Jos Basescu!”, “Jos Guvernul Boc!”, “Lasati-ne!”, “Jos, jos, jos guvernul mincinos!”. Inaintea inceperii mitingului, liderii sindicali le-au cerut protestatarilor sa faca liniste pentru a asculta “marsul funebru pentru Boc”. Insa, desi amenintasera ca vor scoate in strada 50.000 de oameni, la protest au participat, dupa unele surse, nu mai mult de 8.000 de sindicalisti, maximum 12.000, dupa cum au sustinut liderii sindicali. Aceleasi neconcordante legate de numarul protestatarilor au existat si in ceea ce priveste participarea reprezentatilor filialelor din Prahova ale confederatiilor sindicale. Astfel, in timp ce liderul „Fratiei” – Gheorghe Neaga – ne-a spus ca au fost circa 1.000 de sindicalisti prahoveni, colegul sau de la Cartel Alfa – Iosiv Mihailescu – a pretins ca numai din filiala sa ar fi fost peste 700 de oameni.