Texte ilare

In dupa-amiaza zilei de 23 ianuarie 2011, un post central de televiziune a transmis aceasta stire ilara:”Presedintii PNL si PSD vor fi prezenti, maine, la Iasi, cu ocazia Unirii Principatelor Romane ” .
Asta inseamna ca Unirea Principatelor Romane avea sa se realizeze la 24 Ianuarie 2011. Ca sa nu fi rezultat acest inteles ilar si nedorit nici de autorul informatiei citate trebuia sa se spuna (si sa se scrie pe micul ecran) “… cu ocazia aniversarii Unirii Principatelor Romane“ sau “… cu prilejul celei de-a 152-a aniversari a Unirii Principatelor Romane“.
Propozitia citata pacatuieste, mai bine zis contine inca o greseala de exprimare, una tipica, anume “Presedintii PNL si PSD“. Formularea corecta a acestei sintagme dezvoltate ar fi una dintre urmatoarele trei exprimari:
1. Presedintii principalelor partide de opotitie (P.N.L. si P.S.D.);
2. Presedintele P.N.L. si presedintele P.S.D.;
3. Presedintele P.N.L. si cel al P.S.D.
Asadar, iata, indreptata intreaga propozitie citata:
“Presedintele P.N.L. si cel al P.S.D. vor fi prezenti, maine, la Iasi, ca sa participe la festivitatea ce va fi prilejuita de a 152-a aniversare a Unirii Principatelor Romane“.
Alt text, asupra caruia ne vom mai indrepta atentia, este si mai ilar decat cel pe care tocmai il relevaram.
In episodul al 44-lea al telenovelei mexicane “Esmeralda“, transmis de postul Acasa T.V., in ziua de luni, 24 Ianuarie 2011, un dialog purtat, in cimitir, de personajele solitare Fermin si Melesio, se incheie cu acest legamant: „Cine moare primul il ingroapa pe celalalt”. Vasazica mortul va fi groparul celuilalt. Aceasta gafa uriasa, care a putut sa starneasca rasul chiar si unui telespectator puber, arata cat de grabiti si de neatenti pot fi traducatorii (traducatoarele) scenariilor de filme. Iata traducerea corecta din spaniola:”Cine moare primul va fi ingropat de celalalt”. Reamintim ca spaniola este limba oficiala atat in Mexic cat si in foarte multe tari din America Latina. Numai in Brazilia se vorbeste limba portugheza. Din America Latina fac parte America de Sud (este neromaneasca formularea “Sud America“), aproape toata America Centrala si Mexic din America de Nord.
Mihai Stere DERDENA