Studentii de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti pot rasufla usurati deoarece, din aprilie a.c., cabinetele medicale din incinta UPG vor functiona din nou. ,,Demersurile noastre au avut, in sfarsit, succes. Asa ca, la sfarsitul saptamanii trecute, s-a aprobat modificarea organigramei, astfel incat sa fie inclusi si medicii care isi vor desfasura activitatea la cabinetele medicale de la UPG. Personalul medical va incheia contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Prahova pentru plata salariilor, iar costurile aferente dotarilor acestora, care se ridica la aproximativ 30.000 de euro, le va suporta Consiliul Judetean Prahova’’, ne-a declarat Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.
La randul sau, prof. univ. Vlad Ulmanu, rectorul UPG, ne-a precizat: ,,Dupa sase luni de insistente, am primit in sfarsit acceptul de la Ministerul Sanatatii, prin care ni se permite sa angajam personal pentru cele doua cabinete. In noua formula, personalul medical va fi trecut in jurisdictia Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, motiv pentru care am inaintat deja catre Consiliul Judetean o cerere de angajare pentru doi medici si doi asistenti. Nu stiu cand vor fi gata toate procedurile legale pentru a putea functiona efectiv cabinetele medicale, insa speram sa fie cat mai repede’’.
Cele doua cabinete medicale din cadrul UPG – unul de medicina primara si unul de stomatologie – au fost desfiintate in iulie anul trecut. Si asta deoarece ordonanta privind trecerea unitatilor spitalicesti in subordinea administratiilor locale nu reglementa si soarta cabinetelor din sistemul de invatamant. Ca atare, conducerea Spitalului Schuller – de care apartineau cabinetele inainte ca spitalele sa fie trecute la primarii – a precizat, in vara lui 2010, ca odata cu trecerea spitalului in administrarea Primariei Ploiesti nu mai are posibilitatea sa plateasca cadrele medicale detasate in campusul universitar din oras. Asa ca, posturile celor patru cadre medicale (2 medici, 2 asistenti) au fost desfiintate. Ca urmare cele doua asistente au iesit la pensie, iar medicii au primit preaviz de concediere. Si desi autoritatile locale au sesizat Ministerul Sanatatii, prin mai multe adrese srise, cerand rezolvarea situatiei, de abia acum s-a primit un raspuns oficial in acest sens. In conditiile in care la UPG studiaza 12.000 de studenti, dintre care 1000 de caministi, la care se mai adauga si angajatii institutiei – inca 700 de oameni, functionarea celor doua cabinete este mai mult decat necesara.
C. Dobre