INCENDII VEGETATIE USCATA
In ultimele 72 de ore subunitatile operative ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Prahova au intervenit in 33 localitati din judetul Prahova pentru localizarea si lichidarea a 45 incendii de vegetatie uscata, de pe terenuri aflate in proprietatea consiliilor locale. Echipajele de pompieri au intervenit cu 26 autospeciale de lucru cu apa si spuma, 6 autocamioane de interventie si 250 de pompieri.
Cele mai multe interventii pentru stingerea incendiilor de vegetatie uscata s-au inregistrat in localitatiile Boldesti Scaieni (8 interventii), Valea Calugareasca (6 interventii), Urlati (5 interventii) si Drajna (5 interventii).
A ars vegetatie uscata pe o suprafata de aproximativ 353 ha.
Nu s-au inregistrat victime.
Avand in vedere numarul foarte mare de arderi necontrolate si tinand cont de pericolul reprezentat de incendii pentru comunitate, reamintim populatiei obligatia respectarii urmatoarelor masuri de prevenire si stingere a incendiilor:
– efectuarea arderii numai in conditii meteorologice fara vant;
– desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
– supravegherea permanenta a arderii;
– izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatii, constructii, culturi agricole vecine, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
– asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
– stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii.

– 27.03.2011, ora 02:08 – incendiu casa particulara in municipiul Ploiesti
In municipiul Ploiesti, strada Pictor Iscovescu, echipajele de pompieri au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apa si spuma pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la o casa particulara, proprietar D. Mirela.
Au ars: acoperisul construit din lemn cu invelitoare tabla pe o suprafata de aproximativ 70 mp si bunuri de uz casnic.
Pompierii au salvat bunuri in valoare de aproximativ 100.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 16.000 lei.
Cauza probabila: flacara – foc deschis in spatii deschise.
Nu s-au inregistrat victime.

– 27.03.2011, ora 14:29 – incendiu casa particulara in comuna Ceptura
In comuna ceptura, sat Rotari, echipajele de pompieri au intervenit cu doua autospeciale de lucru cu apa si spuma pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la o casa particulara, proprietar C. Madalina.
Au ars: acoperisul construit din lemn cu invelitoare tabla pe o suprafata de aproximativ 150 mp si bunuri de uz casnic.
Pompierii au salvat bunuri in valoare de aproximativ 40.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 25.000 lei.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui cos de fum amplasat ori neprotejat termic fata de materiale combustibile.
Nu s-au inregistrat victime.

Echipajele SMURD au intervenit in 47 cazuri de urgenta medicala. In toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate si transportate la Unitatea de Primiri Urgente, in vederea acordarii ingrijirilor medicale de specialitate.