Nu, razboiul pentru putere (de fapt razboiul pentru bani) din PDL, in perioada premergatoare evenimentului alegerilor interne, nu este o fantezie jurnalistica. El e dur, nemilos si asaza in tabere care se urasc de moarte tipi care pana ieri au chefuit si au praduit impreuna. Fiindca tara e praduita, iar jaful nu putea fi facut decat de cei care au, fara nicio scama de opozitie, puterea deplina in maini si in pix. Nu prea pricepeam ce vor asa-zisii reformisti, numarati pana la trei, in fapt Monica Macovei. Ca in snoava cu cei patru evanghelisti care erau trei, Luca si Matei. Sarcina lor, evident venita pe scenariul scris de Cotroceni, era introducerea musai in statut a unor reguli moral restrictive. Cel care are atingere cu DNA-ul sa fie scos pe tusa, oprit sa candideze. Nu, nu e vorba de numitul Pasat! In esenta e vorba de cel care si-a luat nasul la purtare vizand sefia partidului. Se vorbea deja apasat de Blaga, singurul care ravnea, netezindu-si sansele prin intalniri repetate cu conducerile locale ale formatiunii, functia de presedinte. Pentru multi, alegerea lui devenea deja o certitudine. Acum avem certitudinea ca spectacolul de sunet si lumini din vami, coroborat cu infiintarea tenacelui grup al „reformistilor” si recitalul „sindicalistului” erau secvente din imbrancirea lui Blaga catre DNA. Si odata atins de banuiala coruptiei, gata cu drumul glorios spre sefia partidului, alegere care nemultumea vizibil, pana la furie, stapanul din Deal.
Blaga nu este fireste un sfant. Sa nu uitam ca el a fost dispecerul financiar al ultimei campanii electorale castigate la mustata de Traian Basescu. Prin mana lui au trecut banii (se vorbeste de cele mai mari sume puse la bataie vreodata intr-o campanie electorala din Romania), cei mai multi dintre ei negri. De unde au venit, cei mai multi, daca nu din contrabanda? Geci, galeti, alimente, bani lichizi platiti unor samsari electorali, autobuze, ciubucuri de colt de strada si ciubucuri globale, afise scumpe acoperind ca un cort Romania, deranjuri in strainatate. Se spune ca banii oficial utilizati nu acopereau nici macar un sfert din costul panourilor lui Basescu. „Daca nu-l aveam pe Blaga la Interne, s-a scapat un pedelist, Ioan Oltean cred, nu castigam alegerile”. Asa o fi, ca doar vorbeste din interiorul partidului si stie toata mizeria dedesubturilor acelei campanii facute pe banii nostri, impotriva noastra. De ce nu mai e bun Blaga? De ce nu-l mai vrea jupanul? Ii fura partidul si-l lasa un simplu pensionar al functiei prezidentiale? Basescu vrea controlul deplin al PDL si dupa expirarea ultimului sau mandat si, sa zicem, cu o Elena Udrea sau cu o Monica Macovei (aleg aproape la intamplare niste nume dintre cei de incredere) la conducerea formatiunii, altfel ar respira, mult mai linistit. Marile dezvaluiri facute de un trepadus sindical de la Interne, unele stiute, intretin focul sau doar dau scanteia inceputului. Dosarul Blaga e scos de la naftalina si are multe file. Reteta cu care presedintele si-a pus la punct adversarii e utilizata din nou. Daca Blaga isi va turna cenusa in cap si va cadea in genunchi „in nemernicia mea, stapane, am muscat, ca un caine, mana care…” atunci lucrurile se incheie aici. Candidatura lui e oricum compromisa. Basescu va transmite in plic cine trebuie sa fie ales la sefia PDL si asa se va petrece. Dosarul va fi repus la pastrare. Pe piata sunt doar coperta cu cateva vechi nelegiuiri si o mica schita a cuprinsului.
Ieri, intr-un taxi din Bucuresti, am primit, ca de atatea ori, lectia de elocinta a unui detectiv la volan. Aici, zice omul, se intretaie doua cercuri, doua circuite de bani. Un circuit, care se incheie cu Regele, o are pe Elena Udrea personaj cheie. Pe circuitul asta vin banii din marile afaceri gen ALRO, vin comisioanele grase din manarii statale. Celalalt circuit de bani, incluzand si colectarile marunte din vami (bob cu bob se face spic), nu doar pe alea cu tirurile, il au personaj cheie pe Blaga, poreclit si Vamesul, nu doar pentru ca a fost sef de vama candva, ci pentru ca el dirijeaza si se pricepe. La capatul circuitului e PDL, Regina, asa cum s-a scris. Pe asta se bazeaza Blaga cand vorbeste cu sigla partidului in spate si in numele partidului. Ca, dupa dijmuirile de rigoare, ceva a mai ajuns si la partid. Ei bine, cele doua circuite fac flama acum, se ating si ies scantei. De sus, stapanul vrea un singur circuit al banilor. Pentru, nu-i asa, mai multa disciplina financiara, ca doar ne reformam si modernizam! N-ar putea prelua de plida Elena Udrea, ca doar are de facut atatea investitii, si circuitul 2? De unde naiba stii toate astea? – l-am intrebat pe guresul meu interlocutor. De ici, de colo! – mi-a raspuns zambind.
Da, nu stie barbatul ce stie tot satul! Oricum, romanul, ca de obicei prostit si inselat, se uita cu gura cascata la teatrul unde e pusa in scena, in regim tragi-comic, viata lui eminamente tragica.

Lucian AVRAMESCU