* Noi santiere se vor deschide la Dumbravesti si Ciorani

Daca, in alte judete, sapaturile arheologice s-au oprit din lipsa fondurilor, in Prahova specialistii continua cercetarile incepute cu ani sau chiar cu zeci de ani in urma, dar vor si sa deschida noi santiere. Arheologii prahoveni doresc sa inceapa activitatea, in aceasta vara, in localitati unde exista mari sanse sa fie gasite noi vestigii valoroase. Una dintre ele este comuna Dumbravesti. Specialistii doresc sa aprofundeze cercetarile in zona unde au fost gasite ruinele unui castru roman din anii 101-108 D. Hr. Odata ce vor fi dezvaluite toate vestigiile lasate acolo de Legiunea a V-a Macedonica – urmele locuintelor soldatilor, ale comandantului castrului, ale bailor, obiecte etc. -, acestea vor fi puse in valoare pentru public. Autoritatile judetene intentioneaza sa amenajeze in zona un parc arheologic si vor ca locul sa devina si un important punct de atractie turistica. Tot la Dumbravesti s-ar putea descoperi comoara regelui Dromihete, dupa cum anuntase cu ani in urma presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma. La Ciorani, dupa deschiderea recenta a centrului cultural ce poarta numele aceluiasi rege, autoritatile judetene au decis sa revitalizeze si cercetarea arheologica in zona, mai ales ca exista si spatiu suficient pentru expunerea pieselor cu importanta istorica. Activitatea ar putea incepe in luna august. “Vor fi facute sapaturi in zona unui cimitir ce dateaza din secolul al patrulea dupa Hristos. Aici s-a descoperit, intamplator, mormantul unui got. Vor fi cautate si alte morminte. Cele care dateaza din aceasta perioada au inventare foarte bogate , continand vase, podoabe, piese de metal si alte tipuri de obiecte”, ne-a precizat Alin Frinculeasa, sef al biroului “Arheologie” al Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova. Specialistii doresc sa inceapa cercetari si in zona Padurii Paulesti, unde s-au gasit morminte din epoca bronzului, de circa 4500 de ani vechime. Acestea au fost descoperite pe o portiune de teren unde un investitor doreste sa realizeze o zona rezidentiala.
Sute de morminte si peste 100.000 de piese – scoase la suprafata

In momentul de fata, activitatea de cercetare se desfasoara in cinci zone ale judetului. Unul dintre santiere se afla la Campina, in cartierul “Slobozia”. Reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie deruleaza aici sapaturi, in colaborare cu cei ai Institutului de Antropologie “Francisc Rainer”, din anul 2008. Totul a inceput dupa ce, in timpul amenajarii unui sistem de drenaj la casa parohiala “Sfantul Nicolae”, s-au gasit oase umane si vase de lut. Specialistii aveau sa descopere acolo un cimitir din epoca bronzului, vechi de 3500 de ani. 35 de morminte au fost dezgropate, alaturi de ramasitele umane aflandu-se podoabe din os, bronz, chihlimbar, argila, pasta sticloasa, dar si castroane, amfore, cani etc. La Targsoru Vechi se fac sapaturi de circa 60 de ani. Aici exista obiective din mileniul I D. Hr.(cunoscut fiind mai ales cimitirul din secolul al patrulea – cel mai mare din Muntenia – unde s-au sapat peste 500 de morminte) si obiective medievale. La Budureasca, arheologii cerceteaza urmele unei asezari din secolul al saselea D. Hr. In zona se fac sapaturi de 50 de ani, timp in care au fost descoperite 31 de situri arheologice ce cuprind mai multe etape de locuire, din paleoliticul superior si pana in perioada medievala. La Malaiesti, in atentia arheologilor se afla o asezare din neolitic, veche de 6000 de ani, iar la Gherghita – ruinele unui targ medieval si fundatia resedintei domnitorului Patrascu cel Bun, care a condus acolo Scaunul de Judecata – un fel de tribunal domnesc. Si pe traseul autostrazii Bucuresti- Brasov s-au facut descoperiri importante. La Barcanesti, Rafov, Sicrita, Belciug si Independenta ( Gherghita ) – unde s-au realizat descarcari arheologice – s-au gasit urmele unor asezari datand din epoca bronzului pana in Evul Mediu, podoabe, vase, morminte. “Obiectele gasite pe teren sunt restaurate, conservate si raman in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie. Acesta reuneste peste 100.000 de piese descoperite pe teritoriul Prahovei in ultimii 50 de ani”, ne-a mai precizat Alin Frinculeasa.
Prahova este unul dintre cele mai bogate judete din Muntenia, in ceea ce priveste descoperirile arheologice, primele sapaturi fiind facute in secolul al nouasprezecelea. “Primele cercetari au fost realizate la Tinosu, Slon, Drajna, de catre pionierii arheologiei romanesti: Cezar Bolliac si Grigore Tocilescu, am mai aflat de la interlocutorul nostru. Judetul este locuit inca din paleolitic, descoperiri in acest sens fiind facute in Lapos, Vadu Sapat, Targsoru Vechi. In vestigii provenind din neolitic si epoca bronzului judetul este foarte bogat, iar din perioada civilizatiei geto-dacice, Prahova detine comori inestimabile cum ar fi Coiful de Aur de la Cotofenesti sau tezaurul de la Coada Malului. De asemenea, localitati precum Colceag, Rafov, Chitorani, Tinosu sunt recunoscute pentru tezaurele monetare”.
A.M.