Intre delicatesele oferite clientilor de catre restaurantele de lux din Occident figureaza, mai nou, si trufele – un soi de ciuperci avand un gust si un miros cu totul speciale. Nu intamplator, in functie de calitatea lor, aceste soiuri deosebite de ciuperci costa, spun specialistii, intre 150 de euro/kilogramul si… 100.000 de euro/bucata. Asa ca, in speranta iesirii din saracie peste noapte, „mai bine de 1000 de oameni au inceput sa cutreiere padurile patriei, in cautarea ciupercilor atat de pretioase”, conform unei stiri care a tinut prima pagina a ziarelor de alaltaieri.
Potrivit specialistilor, trufele trebuie cautate in padurile de foioase, in special cele de stejar. Si cum astfel de paduri exista si in judetul nostru, directorul Directiei Silvice Prahova ne-a declarat: „Desi sunt inginer silvic de multi ani, n-am vazut niciodata cum arata o trufa, decat la televizor. Nici n-am auzit ca vreun prahovean ar fi avut norocul sa le descopere prin padurile judetului. Intrucat omul nu are simturi paranormale, pentru a recunoaste habitatul in care cresc trufele ai nevoie de caini special dresati in strainatate, caci in Romania nu exista astfel de centre. Dar nici astfel de caini n-am intalnit prin padurile Prahovei”, ne-a raspuns Cosmin Birjaru.