Nebunia creata in sistemul sanitar de stat – in special in cadrul spitalelor preluate de la Ministerul Sanatatii de catre autoritatile publice locale – a provocat mari nemultumiri in randul angajatilor unitatilor propuse, inclusiv din Prahova, fie pentru comasarea cu alte spitale, fie pentru transformarea in camine de batrani.

Nemultumiti de aparitia unitatii pe lista neagra a Ministerului Sanatatii, prin care Spitalul de Pneumoftiziologie Floresti ar urma sa fie transformat in camin de batrani, aproape 100 de angajati si zeci de pacienti au protestat, ieri, in jurul pranzului, impotriva desfiintarii unuia dintre cele mai cautate institutii spitalicesti de profil din tara. Dureros este ca bolnavii care au iesit in curtea spitalului, alaturi de cadrele medicale, purtau pancarte exprimand temerile pentru sanatatea lor: „Nu vrem sa murim!”. Astfel si-au strigat disperarea, ieri, pacientii sanatoriului de la Floresti, al caror numar total – peste 150 de persoane – depaseste numarul de paturi. „Mi se pare o inconstienta totala sa desfiintezi spitalul in conditiile in care a crescut incidenta imbolnavirilor de TBC. Avem pacienti internati de toate varstele, chiar si de 17 ani. Nu se tine cont nici de faptul ca majoritatea acestora sunt persoane fara venituri, iar, in afara de tratamentul medicamentos, este nevoie si de asigurarea anumitor conditii pentru acestia – caldura, igiena, hrana de buna calitate”, ne-a declarat Cristina Ion, asistent de igiena la spitalul din Floresti. „Nu se tine cont nici de contagiozitatea mare a acestor bolnavi. La Floresti exista 35 de bombe biologice – pacienti chimiorezistenti, care nu mai raspund la tratament si care trebuie izolati, pentru ca pot infecta foarte usor pe cei din jurul lor. Trebuie sa fim constienti ca daca nu vor fi paturi suficiente pentru acesti bolnavi si vor fi aruncati in drum, acestia vor reprezenta un pericol pentru colectivitate, pentru familie si pentru transportul in comun”, ne-a precizat si Maria Niculescu, asistent medical pe sectia de spitalizare la Floresti.
Primarul comunei Floresti, Eugen David, apreciaza ca o reorientare a activitatii spitalului cum propune ministerul este, practic, imposibila, dat fiind ca in cladirea de la Floresti a functionat, aproape 50 de ani, sanatoriul TBC. „In Occident, asemenea locatii sunt rase de pe fata pamantului si in niciun caz nu s-ar putea pune problema transformarii unui spital de pneumoftiziologie in camin social. Mai mult decat atat, de la preluarea acestei unitati in administrarea noastra, s-au investit fonduri locale substantiale in cladire – circa un miliard de lei vechi”. In plus, Primaria Floresti a gasit si modalitatea de a reduce din cheltuielile la utilitati, prin realizarea unui studiu de rentabilizare, in scopul instalarii de panouri solare pentru producerea curentului electric in cladirea spitalului. „Reprezentantii Ministerului Sanatatii nici macar nu au luat legatura cu noi, pentru a discuta despre aceasta propunere de transformare. Si, de aceea, oamenilor le este teama pentru locurile lor de munca, pentru ca nimeni nu le-a explicat ce se va intampla. Iar incertitudinea actuala ne determina sa ne intrebam daca sa mai investim sau nu fonduri locale in aceasta locatie”, a precizat primarul comunei Floresti.
Ramane surprinzator de ce, ieri, potrivit surselor noastre, reprezentantii conducerii spitalului au fost nevoiti sa iasa pe usa din dos din cladirea Spitalului de Pneumoftiziologie Floresti, pentru a participa la o intalnire cu sefii Directiei de Sanatate Publica Prahova, evitand multimea adunata in curte. Amanunte despre discutiile care au avut loc la DSP pe tema proiectului controversat al Ministerului Sanatatii puteti citi in pagina a 10-a.
V.STOICA, C.DOBRE