Ultima gaselnita a Ministerului Sanatatii de a reprofila mai multe spitale de pe teritoriul tarii – inclusiv patru din judetul Prahova in camine pentru batrani a pus pe jar autoritatile prahovene, medicii, dar si cetatenii care ar urma sa fie afectati de aceasta masura. Cu mic, cu mare, acestia spun un ,,Nu’’ hotarat reprofilarii spitalelor. Unii reprezentanti ai autoritatilor locale vor sa discute personal cu ministrul Sanatatii si sa-i ceara explicatii despre criteriile in baza carora s-a ajuns la aceasta propunere, iar cetatenii sunt hotarati sa stranga semnaturi, pe care ulterior sa le trimita ministrului, in semn de protest.
Dintre toate deciziile luate pana acum de catre Ministerul Sanatatii, aceasta este considerata de catre autoritatile locale din Prahova drept ,,cea mai nefericita decizie politica, cu efecte catastrofale asupra comunitatii’’.

Bolnavii strang semnaturi, autoritatile sunt hotarate sa impiedice „catastrofa”

Propunerea Ministerului Sanatatii de a transforma o serie de spitale in camine de batrani afecteaza cel mai mult zona orasului Urlati. Aici se afla Centrul de Sanatate Urlati, care deserveste o populatie de circa 60.000 de locuitori, luand in calcul si comunele limitrofe orasului, cele mai indepartate fiind la peste 50 de km de orasul amintit si la aproape 100 de km fata de Ploiesti.
,,Ar fi o catastrofa sa se intample asa ceva. Sa pui pe drumuri 60.000 de oameni pana la Ploiesti, in conditiile in care exista un spital modern, in zona (in foto) cu toate specialitatile din ambulatoriu, cu aparatura de ultima generatie si cu medici specialisti, este o aberatie. Si diminuarea numarului de paturi consider ca a fost abuziva, de la 108 la 88, in conditiile in care adresabilitatea este foarte mare si iarna trebuie sa stea cate doi pacienti in pat. Probabil ca este o decizie politica, insa una oarba’’, a tinut sa precizeze Ion Preda, managerul centrului amintit. La randul sau, Marian Machitescu, primarul orasului Urlati, ne-a declarat: ,,Nu stiu care au fost criteriile alese de ministrul Sanatatii, insa nici eu, nici Consiliul Local, nu suntem de acord cu aceasta modificare. Primaria a investit, timp de 4 ani, in reabilitarea centrului medical. Avem un grad de ocupare ridicat, paturile sunt pline in permanenta. Voi ajunge personal la domnul ministru pentru a discuta despre aceasta’’.
Situatia nu este mult diferita nici in Baltesti, unde Centrul de Sanatate este propus de asemenea, pentru transformarea in camin de batrani. ,,Sunt dezamagita. Se apuca sa strice ceva care functioneaza, inlocuind cu ceva care nu exista. Oamenii de pe o raza de 30 de km – adica in jur de 30.000 de locuitori – vor fi nevoiti ca pentru o urgenta sa se duca tocmai la Ploiesti, in conditiile in care nu au bani, iar adresabilitatea la noi este foarte mare. Si ma intreb, noi, medicii, ce vom face? Mai incheiem Contractul – cadru de la 1 aprilie? Cine ne angajeaza si unde ne vom duce?’’, ne-a declarat si Cristiana Tache, managerul Centrului de Sanatate Baltesti. Aceasta ne-a mai explicat ca multi dintre pacientii centrului, de cand au aflat vestea, au si demarat o actiune de strangere de semnaturi pentru pastrarea unitatii in forma actuala, pe care o vor trimite ministerului. Exista, de asemenea, si un protocol incheiat intre primarii de comune si Consiliul Judetean prin care primariile arondate Centrului Baltesti se obliga sa sustina cheltuielile acestuia.
Un alt spital aflat pe lista neagra este cel de Pneumoftiziologie de la Floresti.
,,Este o decizie arbitrara, luata fara o analiza a situatiei. In Prahova sunt 10 camine de batrani, adica suficiente. La noi sunt 150 de paturi, iar adresabilitatea este mare, mai ales ca avem si sectie de tuberculoza, unde vin pacienti din toata tara. In plus, spitalul functioneaza de 50 de ani aici, si va dati seama ca transformarea lui in camin de batrani, dupa ce s-au tratat atat timp boli contagioase, nu este oportuna. Oricum, din cate cunosc, conducerea spitalului a vorbit la Prefectura pentru a vedea ce se poate face in aceasta situatie’’, ne-a explicat si Vasile Lorel, doctor in cadrul spitalului.
Cel de-al patrulea spital care ar urma, conform propunerii Ministerului Sanatatii, sa fie reprofilat, este Preventoriul TBC de la Poiana Tapului. Desi nu am reusit sa vorbim cu managerul Preventoriului (acesta fiind plecat la Ploiesti, probabil in acelasi scop de a gasi o solutie) banuim ca si aici lucrurile stau exact la fel.
De notat ar fi si ca presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si-a exprimat – asa cum v-am informat deja – intentia de a se intalni cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a discuta, punctual, fiecare varianta propusa subliniind ca nu accepta modificarile luate in calcul de la nivel ministerial.
Reamintim ca, in urma cu cateva zile, pe site‑ul Ministerului Sanatatii a fost lansat, spre dezbatere publica, un proiect ce prevede reprofilarea unor spitale in camine pentru persoane varstnice.
Totusi, la numai o zi de la postarea pe site a proiectului, Ministerul Sanatatii a dat un pas inapoi. Raed Arafat, subsecretar de stat in minister, a declarat: ,,nu-i poate obliga nimeni pe primari sa transforme spitalele in camin, este o optiune. Totusi, pana la 31 martie, autoritatile locale trebuie sa opteze’’. Si, potrivit acestuia, autoritatile locale au trei optiuni: una dintre ele este sa transforme unele spitale in camine pentru varstnici, alta este sa eficientizeze respectivele unitati si acestea sa devina centre de permanenta, cu sprijin de la Ministerul Sanatatii, iar cea de-a treia varianta ar fi ca unitatile sanitare in discutie sa ramana spitale, insa dupa 1 aprilie nu vor mai avea contract cu casa de asigurari de sanatate, astfel ca primariile se vor ocupa de finantarea serviciilor medicale.
Propunerea transformarii in camine pentru batrani vizeaza 71 de unitati spitalicesti din Romania, unde se estimeaza ca ar urma sa primeasca ingrijire intre 2.500 – 4.800 de persoane varstnice. In prezent, conform datelor Ministerului Muncii, exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 de unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG. Iar pe lista de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani se afla 2800 de persoane.
Potrivit proiectului, pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani, intrucat de la 1 aprilie intra in vigoare noul Contract – cadru privind asistenta medicala pentru 2011 si 2012, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va aloca bani unitatilor pe structurile reorganizate. Programul “Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”, apartinand Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, se va derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013 si va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care in 2011 se vor fi aloca 65 milioane de lei, de la bugetul de stat, pentru reprofilarea spitalelor.
C. DOBRE