In urma intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor prin care au fost modificate unele dispozitii legale din Codul Familiei referitoare la divort, fiind reglementat divortul pe cale administrativa, care face posibila constatarea desfacerii casatoriei de catre ofiterul de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, zeci de prahoveni s-au adresat primariilor de domiciliu in vederea desfacerii casatoriei.
„De la inceputul anului si pana in prezent au obtinut certificate de divort 20 de cupluri prahovene, insa cererile depuse in vederea desfacerii casatoriei sunt mai multe, dar unii se afla inca in perioada de 30 de zile in care trebuie sa se decida daca doresc sau nu sa divorteze”, ne-a precizat Ornella Zecheru, directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Prahova.
Ofiterul de stare civila trebuie sa inregistreze cererea de divort in ziua in care a fost primita si sa acorde sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii solicitarii, pentru eventuala retragere a acesteia. Daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acodul partilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen de maximum 15 zile calendaristice.
Totusi, nu orice cuplu poate solicita incheierea divortului la primarie, ofiterul de stare civila putand constata desfacerea casatoriei doar daca sotii sunt de acord si daca nu au copii minori.
Anemary GRIGORE