* Riscul atacului de cord creste dupa 40 de ani. Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul aparitiei bolilor de inima, mai ales ca tot mai multe persoane sunt adeptele hranei fast-food si sunt sedentare. Medicii sustin ca dupa 40 de ani creste riscul atacului de cord si a atacului cerebral, motiv pentru care recomanda persoanelor aflate in aceasta grupa de varsta schimbarea stilului de viata. Potrivit specialistilor, persoanele trecute de 40 de ani trebuie sa manance mai putin si sa reduca la o treime cantitatea de alimente cu carbohidrati, precum orezul, cartofii si pastele. Daca sunteti supraponderal si nu tineti un regim corespunzator, va creste nivelul colesterolului si al tensiunii, factori care pun in pericol sanatatea inimii. Daca insa va schimbati stilul de viata, puteti opri acest proces evitand aparitia unor probleme de sanatate in urmatorii zeci de ani.
* Preparatele obtinute din conifere precum bradul, pinul sau molidul sunt remedii indicate in tratamentul afectiunilor pulmonare, in hipertensiune arteriala sau in nevroze.
Silvoterapia, o metoda terapeutica de prevenire si de vindecare a bolilor cu ajutorul mugurilor, conurilor si rasinilor recoltate de la conifere, este folosita inca din Antichitate. Ca metoda stiintifica insa, i s-a recunoscut meritul mult mai tarziu, in anul 1927. Abia atunci, silvoterapia a fost integrata intr-o disciplina medicala complexa, balneoclimatologia, care foloseste factorii naturali de cura in practica medicala.
Remediile din conifere s-au dovedit un filtru antibacterian si un rezervor de nutrienti de mare ajutor intr-o gama variata de afectiuni, de la cele pulmonare pana la bolile dermatologice, digestive si neurologice.
* Alergiile la alimente ii fac pe copii anxiosi si singuratici. Copiii cu alergii alimentare se feresc sa participe la petrecerile colegilor, se tem sa manance alimente necunoscute si chiar renunta la activitatile fizice de teama unui soc anafilactic declansat de efort. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Academia Europeana de Alergie si Imunologie Clinica si citat de www.medicalnewstoday.com. In studiul mentionat se arata ca 17% dintre copiii cu alergii alimentare se feresc sa mearga la petreceri, iar 23% se tem sa manance un aliment nou. Povara alergiilor este resimtita mai puternic de catre copii decat de adulti, cei mici fiind frustrati de eforturile pe care le fac pentru a sta departe de alimentele periculoase. “Alergia este deseori privita de societate ca o problema nesemnificativa, insa viata unui alergic poate fi un iad. Copiii cu alergii alimentare sunt mai speriati de imbolnavire si mai anxiosi fata de mancare decat sunt copiii cu diabet”, spune profesor Maria Antonella Muraro, coordonatoarea studiului.
* Dietele bogate in fibre reduc riscul mortii cauzate de boli cardiovasculare, infectioase sau respiratorii. Descoperirea este bazata pe un studiu al Institutului National al Sanatatii in colaborare cu Asociatia Americana a Pensionarilor. Acest studiu s-a intins pe o perioada de 9 ani, timp in care oamenii de stiinta au adunat date de la aproape 400.000 de oameni cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Persoanele care au consumat cereale integrale, fructe si legume prezinta un risc cu 22% mai mic sa contracteze bolile comune varstei lor. “Rezultatele studiului sugereaza ca fibrele ar fi extins beneficiile aduse sanatatii mai mult decat se stia deja”, a spus Frank Hu, care studiaza nutritia la Facultatea de Sanatate Publica a Harvard si a scris un editorial ce a insotit studiul. Acesta a spus ca studiul trebuie continuat, in ciuda rezultatelor bune deja descoperite.














