Lipsa de responsabilitate si de necunoastere a romanilor a facut ca aproape 75% dintre apelurile catre serviciul telefonic de urgenta la nivel national -112- sa fie glume proaste sau nejustificate. Un procent foarte mare si un fenomen ingrijorator care tinde sa sufoce linia telefonica alocata semnalarii urgentelor. Neseriozitatea unora care reclama orice fleac, pana la inconstienta altora care suna si de 3-4 ori pe zi la 112, pentru a spune dispecerilor o vorba de duh, blocheaza apeluri reale, ale unor oameni care se afla in situatii grave sau dramatice, precum accidente rutiere, incendii sau situatii de urgenta medicala. Chiar daca risca amenzi substantiale, cuprinse intre 500 si 1000 de lei, diversi indivizi nu renunta deloc la astfel de obiceiuri.
Specialistii Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta declara, cu ingrijorare, ca oamenii sunt prost informati, dovada sunt persoanele care suna doar pentru a sesiza ca li s-a oprit alimentarea cu energie electrica, ca nu mai este semnal tv, sau sa intrebe unde se afla sediul unei institutii. Prahovenii se claseaza pe locul patru la nivel national in ceea ce priveste numarul total al apelurilor catre 112, prea multe tind insa sa fie nejustificate. „Din pacate, din totalul celor 65.047 de apeluri efectuate pe luna ianuarie, la 112, de catre prahoveni, aproape 73% dintre acestea reprezinta apeluri nejustificate”, ne-a declarat maiorul Adrian Tudose, seful Biroului 112 din Prahova, din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Numai in anul trecut, din totalul celor 824.000 de apeluri facute de prahoveni catre 112, aproape 600.000 dintre acestea au fost apeluri false sau nejustificate.
Toate aceste date au fost prezentate de catre reprezentantii Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta saptamana trecuta, in data de 11 februarie, cu ocazia „Zilei europene a numarului de urgenta 112” in cadrul unei actiuni numite „porti deschise”. Cu aceasta ocazie, specialistii STS le-au aratat vizitatorilor modul de functionare, si noile dispozitive moderne implementate. Dincolo de sfaturile legate de situatiile in care se impune apelarea numarului de urgenta, elevii ploiesteni s-au aratat interesati mai ales de tehnica moderna folosita, precum nou introdusul sistem E-call de receptionare a unor apeluri automate lansate de catre un dispozitiv electronic in caz de accident, catre 112, prin intermediul GPS-ului si al telefonului mobil aflat in autoturismul implicat intr-un accident. Dispozitivul poate furniza singur informatii de baza despre incidentul rutier, inclusiv zona exacta in care s-a produs acesta, chiar daca niciun pasager nu mai poate sa comunice. Sistemul se afla in faza de proiect–pilot si a fost introdus anul trecut. Din pacate, chiar si in timpul vizitei noastre la dispecerat au fost 3 apeluri false primite de la o persoana care suna insistent, dar refuza sa vorbeasca cand era intrebat ce urgenta are. In timpul acesta, o alta persoana astepta pe linia telefonica, pentru un apel real, fiindca i se facuse rau in casa si dorea sa cheme o ambulanta.
Dincolo de aceste impedimente, specialistii din cadrul STS – structura care administreaza sistemul 112 – sunt multumiti de activitatea si rezultatele lor. “Practic, in 2004, odata cu adoptarea sistemului unic de apelare s-a produs un salt urias. Am centralizat baza de date si astfel o putem folosi foarte usor. Stim ce mijloace de interventie avem la dispozitie si cum le putem aloca in orice loc din judet sau din tara . Cu numai un an inainte, fiecare agentie avea propriul numar de urgente, beneficiind de un suport redus de comunicare, nu exista un sistem automat de identificare a apelantului si a pozitiei acestuia, nu existau posibilitati de vizualizare a resurselor si nici nu era semnat vreun protocol de colaborare intre aceste institutii. Acum sunt eliminate aceste neajunsuri”, ne-a declarat maiorul Adrian Tudose, seful Biroului 112 din Prahova, din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Alex POLICALA