Reforma spitalelor promovata de Ministerul Sanatatii provoaca, in continuare, mari nemultumiri in sistem. Dupa cum v-am mai informat, ministrul Cseke Attila vrea o reorganizare a sistemului spitalicesc prin care din totalul de 435 de unitati cu paturi sa fie comasate 111, iar alte 71 sa se transforme in policlinici sau camine pentru varstnici. Una peste alta, 182 de unitati spitalicesti risca sa isi piarda, in acest mod, de-a valma, fara niciun criteriu, personalitatea juridica. In viziunea ministrului, se vede treaba ca “a reforma” inseamna “a deforma”, caci multe comasari de spitale sunt imposibile si nu fac decat sa falimenteze si mai mult sistemul sanitar romanesc.
Insa, Attila de la Sanatate se dovedeste de neclintit in hotararea sa, chiar mai necrutator decat stramosul sau omonim, celebrul razboinic ce inspaimanta Europa acum aproape 1600 de ani! Caci, asa cum pe unde trecea temutul rege al hunilor nu crestea nici iarba, sub ministeriatul lui Cseke nu va… creste niciun spital; ba, dimpotriva. Iar daca Attila de la 450 era supranumit “biciul lui Dumnezeu”, Attila de la 2011 poate primi lejer porecla “biciul spitalelor romanesti”.
Nici la Campina reforma lui Cseke Attila nu se pupa cu realitatile. Pentru a protesta impotriva transformarii unitatii pe care o conduce in sectia exterioara a Spitalului Municipal, directorul Spitalului de Psihiatrie Voila, Gabriel Tintarescu, insotit de mai multi medici, a fost prezent la ultima intalnire a consilierilor municipali, cerand permisiunea sa vorbeasca inainte de inceperea dezbaterilor proiectelor de hotarare de pe ordinea de zi.
“Spitalul nostru deserveste nu doar Campina, ci o zona mult mai intinsa, care cuprinde multe judete. Unitatea are circa 9000 de internari pe an, dupa o reducere semnificativa a acestora. Am luat toate masurile pentru a reduce numarul paturilor cu 10%, conform normativelor impuse. Am ajuns de la 560 la 510. Nu am avut dezechilibre financiare si in bugetele ce ne-au fost alocate, nu am creat probleme comunitatii campinene.
Insa, consideram ca aceasta comasare cu Spitalul Municipal este imposibila, ea neputandu-se realiza nici macar fizic, daca stam sa ne gandim ca noi avem 500 de paturi, iar unitatea a carei sectie exterioara ar trebui sa devenim are doar 300. O astfel de comasare nu ar aduce niciun beneficiu, ci dimpotriva, ar crea confuzie, dezorganizare si ar implica mult mai multe cheltuieli. Va rugam sa ne sprijiniti si sa nu fiti de acord cu fuzionarea celor doua spitale”, le-a spus medicul Tintarescu alesilor urbei. Apoi, primarul Horia Tiseanu a mai precizat: “Am depus deja memorii la Prefectura si la Ministerul Sanatatii, pentru a se renunta la aceasta comasare. De fapt, nici nu exista cadrul legal pentru aceasta restructurare fara aprobarea Consiliului Local. Prin urmare, nu se va putea face comasarea daca legislativul municipal va vota impotriva”.
Fara nicio discutie, toti consilierii campineni au votat ca vor sustine cauza Spitalului Voila, urmand sa trimita, in acest sens, un memoriu ministrului de resort, prin care sa faca si acestuia cunoscut faptul ca nu vor vota niciodata o asemenea restructurare absurda.
Adrian Brad