Barierele de limba, diferentele culturale, lipsa de relatii sociale, nereprezentarea sindicala, absenta unui set de informatii legate de drepturile avute ca angajati in Romania sunt tot atatea motive pentru care muncitorii straini reprezinta un grup tinta vulnerabil pe piata fortei de munca din tara noastra. Tocmai de aceea, realizarea unei schimbari pozitive cu privire la modul in care lucratorii straini sunt reprezentati pe piata muncii din Romania, precum si imbunatatirea situatiei acestora, atat din punct de vedere al nivelului de trai, cati si al interactiunii la nivelul comunitatii, al integrarii in societate sunt principalele obiective ale proiectului „Reprezentare sindicala pentru muncitorii imigranti din Romania”, implementat de Blocul National Sindical, in parteneriat cu Forumul Roman pentru Refugiati si Imigranti, si cofinantat din Fondul Social European. Pentru o mai buna cunoastere a fenomenului migratiei fortei de munca straine in Romania, proiectul include si realizarea unor anchete pe baza de chestionar, unele avand deja loc ( Constanta, Iasi, Arad sau Timisoara), iar ieri a venit randul Ploiestiului sa fie gazda prezentarii publice a proiectului, facuta de Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.
Ulterior, echipe formate din doi-trei operatori, conduse de cate un sociolog, vor realiza interviuri pe teren, atat cu lucratori straini, cat si cu partaneri sociali implicati (angajatori, manageri, reprezentanti sindicali). Reamintim ca, din datele comunicate de comisarul sef Gabriel Vizireanu – seful Serviciului Straini Prahova, in judetul nostru lucreaza, actualmente, cu forme legale, aproximativ 1.500 de cetateni straini – dintre care circa 1000 provin din tarile Uniunii Europene, iar restul sunt din afara spatiului comunitar. In urma anchetelor realizate, pana acum, a rezultat, intre altele, faptul ca in clasamentul tarilor de provenienta a cetatenilor care detin permis de munca pe primul loc se afla China (33,77 la suta din totalul lucratorilor straini), urmata de Turcia (32,4 la suta), Republica Moldova (8,1 la suta), Vietnam (4,78 la suta) si Filipine (1,94 la suta). Dintre toti strainii, asiaticii par a fi cel mai vulnerabil grup, „desi 77 la suta dintre ei declara ca isi cunosc drepturile legate de munca, in totalitate sau partial. Vulnerabilitatea este, insa, data de lipsa experientei in medii straine de munca, de necunoasterea limbilor de circulatie internationala, de ambiguitatea introdusa de firmele de intermediere, de discrepantele dintre ce castig este negociat in tara de origine si ceea ce primesc in tara de destinatie”.
Cat priveste perceptia romanilor fata de fenomenul migratiei in scop de munca, studiul remarca, intre altele, faptul ca ” per ansamblu, strainii nu sunt vazuti ca o amenintare decat din perspectiva faptului ca sunt dispusi a primi salarii mai mici decat romanii (lucru inexact), fapt care produce nesiguranta privind pastrarea locului de munca”.
C. DUMITRU