BNR a majorat tinta de inflatie de la de la 3,4% la 3,6% si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%.
Altfel, inflatia a evoluat in trimestrul IV din 2010 conform asteptarilor si s-a situat peste intervalul de variatie tintit de Banca Centrala. Conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cauzele care au dus la valoarea inflatiei din anul trecut sunt majorarea preturilor, majorarea TVA, cresterea preturilor la carburanti sau a energiei termice.
Guvernatorul BNR spune ca majorarea preturilor la carburanti nu poate fi pusa pe seama cursului de schimb valutar. El mai sustine si ca in Romania nu vor exista majorari de preturi de 30%, din cauza ca aceia care ar incerca asemenea scumpiri ar fi inlaturati de pe piata de concurentii din Uniunea Europeana.
Pentru 2010, Banca Centrala a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, in contextul in care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.
Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.