Avand in vedere disconfortul creat de mirosul persistent de gaze, inregistrat in zilele de 13 si 16 februarie 2011, in diferite zone ale orasului si numeroasele sesizari primite din partea cetatenilor municipiului ca urmare a acestui fapt, primarul municipiului Ploiesti a solicitat Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Prahova, un raport cu privire la o posibila poluare a mediului in aceste zile.

Ca urmare, s-a primit din partea Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Prahova, Adresa nr. 523/16.02.2011 in care se arata ca aceasta institutie a efectuat, impreuna cu ISU Prahova, mai multe verificari in data de 13.02.2011 la rafinaria Petrotel Lukoil. Cu acest prilej, s-a stabilit si monitorizarea indicatorilor SO2 si H2S, in urmatoarele zone: Barcanesti, Mihai Bravu, Centru, Malu Rosu, Enachita Vacarescu si sat Negoiesti – adica zonele din care s-au inregistrat sesizari din partea cetatenilor.

Din raportul prezentat de cele doua institutii mentionate, rezulta ca sanatatea populatiei nu este si nu a fost in niciun moment, in pericol.
In adresa primita de la Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Prahova se mai comunica urmatoarele:

– s-au facut determinari pentru indicatorii SO2 si H2S, incepand cu data de 13.02, ora 22:50, pana in data de 14.02.2011, ora 6:30. S-a ajuns la concluzia ca valorile determinate au fost sub limitele de poluare prevazute de normativele in domeniu;
– in data de 15.02.2011, S.C. Petrotel Lukoil SA, a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 50.000 lei, deoarece nu a luat toate masurile necesare pentru a nu se degaja in atmosfera a mirosurilor specifice de hidrocarburi, ca urmare a operatiunilor de danfuire;
– in data de 16.02.2011, in urma sesizarilor primite, o echipa din cadrul Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Prahova. S-a deplasat la SC Petrotel Lukoil, unde au constatat ca in intervalul orar 7:30 – 11:00, nu existau mirosuri specifice de rafinarie.
Ca o masura de siguranta suplimentara, primarul municipiului Ploiesti, dl. Andrei Liviu Volosevici a decis ca astazi, 16.02.2011, sa se trimita doua adrese catre Agentia pentru Protectia Mediului Prahova si catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Prahova prin care se solicita prezentarea catre primarul municipiului, prin intermediul Regiei de Termoficare si Servicii Publice, a unei informari zilnice cu privire la nivelul de poluare a mediului pe raza municipiului Ploiesti. De asemenea, s-a solicitat si ca un laborator mobil de monitorizare a calitatii aerului sa se deplaseze zilnic, pentru a face masuratori in zonele din municipiu unde exista potentiali poluatori industriali.