Ieri, a fost lansat proiectul „Abilitati de viata – sansa tinerilor pe piata muncii”, finantat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – ID 77761. Proiectul amintit este implementat de Asociatia „Centru de Resurse Apollo” Ploiesti, in parteneriat cu Fundatia Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, desfasurarea acestuia fiind programata pana in august 2012. Obiectivul general al proiectului amintit il constituie cresterea capacitatii de ocupare a tinerilor someri de lunga durata (aceia care se afla de mai bine de sase luni in somaj) din judetul Prahova, prin imbunatatirea competentelor profesionale si a accesului lor pe piata muncii.
Prin intermediul proiectului amintit se doreste infiintarea unui Centru de Incluziune Profesionala pentru tineri someri in Ploiesti, ca structura judeteana de furnizare de servicii de formare profesionala si ocupare pe piata muncii. In cadrul acestui centru, tinerii someri selectati vor participa la servicii de informare si de consiliere profesionala, precum si la cursuri de perfectionare in competente sociale si civice si competente informatice. Prin aceasta activitate se urmareste dobandirea unor noi competente profesionale de catre tineri someri, in scopul adaptarii calificarii lor profesionale la cerintele pietei muncii. Gupul tinta al acestui proiect il constituie 180 de tineri someri, aflati de cel putin o jumatate de an in somaj, care au varstele cuprinse intre 16 si 24 de ani. Acestia vor participa la ambele cursuri si vor primi o subventie pe perioada participarii, precum si decontarea contravalorii transportului. La finalul cursului, tinerii vor fi examinati de catre o comisie de evaluare si vor primi certificate de absolvire CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor).
„Am absolvit zece clase si, in prezent, sunt somera. Desi caut de ceva timp un loc de munca, deocamdata nu am gasit niciunul, probabil si din cauza faptului ca nu am diplome de absolvire a liceului sau a altor cursuri. Sper ca prin intermediul acestui proiect, frecventand cele doua cursuri organizate in cadrul acestuia si obtinand certificatele de absolvire, sa-mi gasesc un loc de munca”, ne-a precizat Raluca Radu, care doreste sa fie inclusa in proiectul „Abilitati de viata – sansa tinerilor pe piata muncii”.
Anemary GRIGORE