– Domnule Mircea Cosma, in calitatea dumneavoastra de lider al social-democratilor prahoveni, cum apreciati din punct de vedere politic anul care a trecut ?
– A fost un an complicat. PDL a clacat lamentabil si nu a reusit sa scoata tara din dezastrul economic in care a condus-o. PSD a fortat o schimbare de ritm si de generatie, reusind in februarie, anul trecut, sa-l aleaga pe Victor Ponta presedinte al partidului. Ne-am schimbat imaginea si mesajul. PNL a oscilat putin intre a sustine PSD-ul si a sta in tribune si a fluiera PDL-ul.
– Ce anume a oprit colaborarea dintre cele doua partide ?
– PSD este cel mai mare partid din Romania. Are structuri in toate unitatile administrative ale tarii. Avem cel mai numeros electorat, cel mai disciplinat si cel mai loial valorilor de stanga. PSD nu poate intra intr-o alianta politica fara sa dea prim-ministrul. Liberalii au cerut imposibilul. Problemele de ordin ideologic au fost, de asemenea, chestiuni importante.
– Credeti ca veti reusi sa formati aceasta alianta in 2011 ?
– Este o obligatie. Trebuie sa scapam tara de acesti guvernanti diletanti. Si PSD si PNL trebuie sa dovedeasca intelepciune si sa gaseasca, impreuna, consensul. Conditiile imposibil de obtinut in negocieri trebuie sa fie lasate deoparte. Totusi, din start trebuie spus ca PSD este chemat sa ofere, dupa aceste guvernari de dreapta, un premier. Victor Ponta trebuie sa fie prim-ministru al Romaniei si al tuturor romanilor. Romania este a tuturor romanilor. Nu doar a celor care au legaturi cu PDL.
– Domnule Cosma, ce schimbari considerati ca vor avea loc pe plan local din punct de vedere politic ?
– Am o colaborare excelenta cu Adrian Semcu – liderul liberalilor prahoveni – la Consiliul Judetean. Vom continua in acelasi ritm sa aducem proiecte, bani europeni si dezvoltare Prahovei. Situatia municipiului Ploiesti este grea. PNL va trebui sa fie alaturi de PSD si in consiliul local. Trebuie sa asiguram o administratie competenta si Ploiestiului, si oraselor de pe Valea Prahovei. PDL este un accident al istoriei.
– Ce va doriti in 2011 ?
– Vreau sa vad finantate cu fonduri europene si licitate proiectele mari de infrastructura. Polul de crestere, retelele de alimentare cu apa, canalizarea si gestionarea deseurilor, precum si altele, sunt chestiuni extrem de importante. Vreau sa finalizez dezvoltarea parcurilor industriale din Mizil si Ciorani. Proiectele de gaze si alimentare cu apa vor continua. Nu ne vom lasa invinsi de criza sau de crizele facute de PDL-isti.