* Volumul productiei si numarul salariatilor – in scadere

Optimismul afisat la cumpana dintre ani de seful statului si de primul ministru, cum ca „incetul cu incetul ne ducem spre directia buna, in 2011, caci dupa vremea rea vine si vremea buna”, nu este impartasit si de reprezentantii mediului de afaceri. Sau, cel putin, de catre managerii firmelor din industria prelucratoare, din domeniul constructiilor si din sectorul comertului cu amanuntul, potrivit unui recent sondaj al Institutului National de Statistica (INS).
Spre exemplu, in ceea ce-i priveste pe administratorii firmelor din industria prelucratoare, acestia preconizeaza pentru actualul trimestru „o scadere moderata” a volumului productiei, fata de ultimul trimestru din 2010 – respectiv cu 11 la suta, ca urmare a efectelor crizei economico-financiare. Acest fapt va atrage dupa sine, in mod automat, si disponibilizarea a inca 500 de salariati, in total. De asemenea, tot o tendinta de „scadere moderata” a activitatii estimeaza, in urmatoarele trei luni, si directorii societatilor comerciale din domeniul comertului cu amanuntul. Mai exact, volumul vanzarilor de marfuri ar urma sa scada cu circa 14 la suta, comparativ cu trimestrul anterior, dar, cu toate acestea, efectivul salariatilor din acest sector ar cunoaste o „relativa stabilitate”.
Nu intamplator am lasat la sfarsit sectorul constructiilor deoarece, potrivit autorilor sondajului, firmele cu un asemenea profil vor inregistra, la fel ca si in anul recent incheiat, „o tendinta de scadere accentuata a activitatii”.
Aceasta s-ar traduce, potrivit estimarilor directorilor chestionati, printr-o scadere a volumului productiei, in unele cazuri, chiar cu pana la 50 la suta, in perioada ianuarie- martie 2011, precum si a numarului de salariati cu circa 37 la suta.
Totodata, constructorii intervievati au adaugat ca situatia mai mult decat delicata in care se afla nu este cauzata, in principal, de faptul ca iarna nu este un anotimp tocmai prielnic derularii unor lucrari de constructii de anvergura, ci mai ales de incapacitatea Guvernului Boc de a lua, la timpul cuvenit, masuri eficiente pentru contracararea crizei.
C. DUMITRU