Daca un analist economic din Germania sau Franta, de pilda, ar dori sa stie in ce masura i-a afectat pe romani criza economico-financiara din ultimii doi ani, ar fi suficient, probabil, sa analizeze evolutia veniturilor medii ale gospodariilor populatiei, precum si structura acestora. Ar afla, astfel, ca, in trimestrul al III-lea din anul trecut, din totalul veniturilor medii ale unei familii (de 1909 lei, lunar), ajutoarele financiare primite de la bugetul statului au reprezentat 26,7 la suta, ceea ce inseamna cea mai mare pondere dupa veniturile sub forma de salarii (49 la suta). Concluzia? Ajutoarele sociale reprezinta salvarea multora dintre concetatenii nostri ! Potrivit anchetei Institutului National de Statistica (INS), abia pe pozitia a III-a figureaza veniturile in natura – cu o pondere de 14,4 la suta si reprezentand, in principal, contravaloarea produselor agroalimentare obtinute din resurse proprii.
Cu totul altfel arata structura bugetului unei familii in cazul in care tinem strict cont de zona in care domiciliaza aceasta: in mediul urban sau in cel rural. Un prim aspect ar fi acela ca, in perioada analizata, veniturile unei gospodarii din mediul urban au fost cu 32,3 la suta mai mari decat cele ale uneia din mediul rural. Apoi, in primul caz, veniturile din salarii au reprezentat 61,3 la suta din total, iar ajutoarele sociale 25,4 la suta, pe cand in cazul unei gospodarii de la tara acestea au reprezentat 27,7 la suta si, respectiv, 29 la suta.
Ancheta mentionata cuprinde si un capitol aparte, referitor la structura cheltuielilor lunare ale membrilor unei familii, in general. Astfel, cea mai mare parte a veniturilor castigate (41 la suta) se consuma, potrivit cetatenilor chestionati, pe aprovizionarea cu produse agroalimentare si bauturi nealcoolice, urmate de plata utilitatilor (apa, lumina, gaze, caldura) – 15,7 la suta. La polul opus s-au situat cheltuielile aferente ingrijirii sanatatii – 4,8 la suta – si cele pentru educatie -doar 0,5 la suta. Aceasta in vreme ce, pentru procurarea tigarilor si a bauturilor alcoolice, romanii nu s-au sfiit sa „faca praf” 7,8 la suta din tot ceea ce au castigat in perioada analizata!
C. DUMITRU