Seful statului, Traian Basescu, a declarat ca anul acesta este obligat sa promoveze proiectul de revizuire a Constitutiei, din care sa nu lipseasca mecanismul privind suspendarea presedintelui.In aprilie 2010, presedintele a primit de la Guvern propunerea de initiere a revizuirii Constitutiei pe care a trimis-o, “in calitate de initiator al revizuirii” Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmand sa o inainteze Parlamentului.
In editia de astazi, va prezentam principalele modificari propuse de catre Guvern pentru revizuirea Constitutiei.
In Camera Reprezentantilor, maximum 300 de parlamentari
Conform referendumului din noiembrie 2009, pentru trecerea la un Parlament unicameral s-au pronuntat 72,31% dintre romanii care s-au prezentat la vot, iar pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane – 83,31%. In momentul de fata, Camera Deputatilor are 334 de membri, iar Senatul – 135.
Potrivit proiectului de modificare a Constitutiei, Parlamentul va fi alcatuit dintr-o singura Camera, denumita Camera Reprezentantilor. Membrii acesteia ar urma sa fie alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit Legii electorale. Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu vor intruni in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentanti, vor avea dreptul la cate un loc de parlamentar, in conditiile Legii electorale. Cetatenii unei minoritati nationale vor putea fi reprezentati numai de catre o singura organizatie. Pentru cei maximum 300 de parlamentari, mandatul va fi de patru ani – ca si in momentul de fata – organizarea si functionarea Camerei Reprezentantilor urmand sa se stabileasca prin regulament propriu, avand un Birou Permanent. Aceasta se va intruni in doua sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune va incepe in februarie si nu va putea depasi sfarsitul lunii iunie, iar a doua sesiune va incepe in luna septembrie si nu va putea depasi sfarsitul lunii decembrie.
Parlamentarii vor putea fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu vor putea fi perchezitionati, retinuti sau arestati decat dupa incuviintarea Camerei Reprezentantilor si dupa ce-si vor exprima punctele lor de vedere. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se vor putea face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competenta de judecata apartinand tot acesteia.
Propunerile legislative vor putea fi dezbatute si votate in plen de doua ori, in doua sedinte diferite, la cel putin 30 de zile distanta. Legile organice si hotararea privind regulamentul de organizare si functionare a Camerei Reprezentantilor se vor putea adopta cu votul majoritatii parlamentarilor. Legile ordinare si hotararile se vor putea adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti in plen. La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Camera Reprezentantilor va putea adopta si proiecte de legi sau propuneri legislative in procedura de urgenta. Inainte de promulgare, presedintele tarii va putea cere Camerei Reprezentantilor, o singura data, reexaminarea unei legi.
Parlamentul, dizolvat mai repede
Procedura de dizolvare a Parlamentului, conform modificarilor propuse, va dura cu 15 zile mai putin decat termenul prevazut acum in Constitutie (60 de zile.) Concret, dupa consultarea presedintelui Camerei Reprezentantilor si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei va putea dizolva Parlamentul daca nu s-a acordat votul de incredere pentru formarea Guvenului in termen de 45 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al parlamentarilor asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Parlamentul se va pronunta prin vot asupra formarii noului Guvern in termen de 10 zile de la sesizare. In caz contrar, dupa trecerea celor 10 zile, candidatul propus, programul si lista Guvernului vor fi considerate respinse, iar presedintele va desemna alt candidat.
Propunerea primului ministru de revocare si numire a unor membri ai Guvernului nu se va putea face decat dupa o consultare prealabila a presedintelui.
Presedintele, mai greu
de suspendat
In cazul savarsirii unor fapte grave prin care se incalca prevederile Constitutiei, conform noilor propuneri, presedintele tarii va putea fi suspendat din functie de catre Parlament, cu votul majoritatii membrilor sai. Inainte de suspendare, Parlamentul trebuie sa solicite Curtii Constitutionale un aviz obligatoriu prin care se stabileste daca faptele savarsite de presedinte sunt grave si incalca prevederile Constitutiei. Daca, prin aviz, Curtea Constitutionala constata ca presedintele Romaniei a savarsit fapte grave prin care a incalcat prevederile Constitutiei, procedura parlamentara de suspendare va continua. Propunerea de suspendare din functie va putea fi initiata de cel putin o treime din numarul parlamentarilor. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se va organiza referendum pentru demiterea presedintelui. Totodata, conform noilor propuneri, Parlamentul, cu votul a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai, va putea hotari punerea sub acuzare a presedintelui tarii de inalta tradare.
In textul actualei Constitutii, la capitolul “Suspendarea presedintelui”, prevederile sunt urmatoarele: in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
De mentionat ca revizuirea Constitutiei este definitiva numai dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului de catre deputati si senatori. Ultima revizuire a avut loc in anul 2003.
N.DUMITRESCU