Credinciosi din toate colturile tarii au sosit, ieri, la Manastirea Ghighiu, pentru a asista la ceremoniile religioase desfasurate in ziua de Boboteaza. In cursul diminetii, cateva sute de oamenii au asistat la slujba oficiata special pentru aceasta sarbatoare, s-au rugat si au ascultat cuvintele pline de intelepciune ale preotului manastirii.

Acesta a vorbit despre importanta zilei de 6 ianuarie – ziua in care Iisus a fost botezat in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul – si despre faptul ca acest ritual, savarsit de preoti pentru crestini, reprezinta pentru acestia a doua nastere, o binecuvantare si o dovada ca Dumnezeu iubeste oamenii.
In jurul orei 11,00, sute de oameni s-au asezat la coada, in fata bisericii mari, asteptand sa-si umple sticlele cu apa sfintita, asa cum este traditia. Dupa terminarea ceremoniei religioase in interiorul bisericii, doi preoti au oficiat slujba de sfintire a apei, in fata lacasului de cult, unde fusesera aduse zece butoaie mari si mai multe galeti continand, in total, peste 2000 de litri de apa. Pentru a se evita inghesuiala si dezordinea, in jurul acestora au fost montate mai multe garduri, iar cativa jandarmi au asigurat ordinea. Cei mai multi dintre credinciosi au asteptat, disciplinati, la rand, iar persoanele care au incercat sa ajunga la butoaie ocolind coada au fost refuzate ferm de fortele de ordine. Apa sfintita in ziua de Boboteaza (numita „Agheasma Mare”) se considera ca este de mare ajutor crestinilor, cu conditia ca ei sa aiba credinta. Acestia pot bea din ea dimineata, pe stomacul gol, pentru vindecarea bolilor, pentru a scapa de patimi si de necazuri. Cu aceasta apa se stropesc gospodariile, casele, gradinile, fantanile, considerandu-se ca ea are si puterea de a alunga duhurile necurate.
Ana MAXIM