GIMNASTICUL ROMAN (II)

Mutarea la Ploiesti a revistei si intreaga ei aparitie aici s-au datorat puterii de munca, spiritului de initiativa, priceperii si entuziasmului lui Tudorica Vasilescu, care si-a asumat aceasta raspundere. El a stiut sa o asigure si material. La micile sume pe care le primea de la Federatie si la cele obtinute din vanzare, el adauga subsidiile pe care le obtinea de la oficialitatile locale si sponsorizarile unor firme ploiestene carora le facea publicitate si scotand uneori bani chiar din propriul lui buzunar.
In primul numar aparut aici (anul XIII, nr.1 – ianuarie 1928), editorialul explica, sub semnatura lui T. Vasilescu, cauzele mutarii la Ploiesti a revistei care aparea de 37 de ani si era de 12 ani organul oficial al Federatiei, ca si ceea ce isi propunea ea in viitor. In paginile urmatoare, “O lamurire si o dorinta”,nota nesemnata, atragea atentia asupra importantei care se acorda gimnasticii peste hotare si solicita cititorii sa devina propagandistii ei in mediul romanesc.
O mare atentie dadea revista Serbarii Federale Nationale de gimnastica. Chiar in primul numar ploiestean, se publica un apel catre toti membrii pentru participarea la editia a X-a (2-4 iulie 1928). In continuare, se oferea un program atat pentru concursul in sectiuni cat si pentru cel individual, urmand apoi, detaliat, continutul exercitiilor cu bastoane.
Si nr.2 cuprindea un apel, iar nr. 3-4 publica acel supliment de 8 pagini cu programul detaliat al exercitiilor colective, inclusiv partiturile melodiilor pe care se vor desfasura. In numarul 5 se prezenta “programa generala”, pe zile si ore a serbarii, iar in nr.6-8 (iunie-august) se oferea un amplu reportaj al serbarii, continuat cu o dare de seama amanuntita in nr. 9-10 ( semnata de D. Ionescu). Si in nr.11-12 se mai publicau rezultatele diferitelor societati la concursurile din cadrul Serbarii Federale.
In anul urmator, socotindu-se ca lucrurile au intrat pe un fagas normal, nu i s-a mai acordat atata spatiu editiei a XI-a serbarii, care urma sa aiba loc, in iunie 1929, la Ploiesti. Totusi, se faceau propuneri de exercitii colective (de ansamblu) libere de catre scoli din capitala (nr.2 si 3) sau exercitii libere individuale de catre liceul din Ploiesti (nr.4).
In schimb, se aduceau mai multe stiri si idei din gimnastica, de pe plan international. Oricum, erau anuntate toate serbarile federale anuale pe tari (cu data si numarul editiei), iar pentru unele tari (Franta, Belgia, Luxemburg), chiar cu programele lor.
Avem si o serie de traduceri, din care amintim “Ce este un gimnastic?” de Francois Blomart (Belgia). pe larg a fost descrisa vizita Societatii “Inainte” din Bucuresti la Paris (nr.9-10 si 11/1929).
Necesitatea gimnasticii la tineret era ridicata si de cativa ofiteri. Maiorul aviator Nicolae Radulescu in articolul “Spartani sau sybariti ?” (nr.9-10/1928) pleda pentru educatie fizica multa si o viata sobra a viitorilor recruti, folosind si presa franceza. Maiorul Th.Marinescu, din Artilerie, evidentia si el rolul educatiei fizice, in pregatirea viitorilor militari, aratand ca atat in 1913, cat si in 1916-1918, soldatii care facusera gimnastica au suportat mult mai usor campania, ca si epidemiile. (Nr. 1/1930, p.2-6).
Teodor Vasilescu, in articolul “Cercetasia”(Nr.3/1929) discuta pe marginea unui regulament al relatiilor dintre aceasta institutie si scoala. Tot el ridica problema serviciului militar si a pregatirii preregimentare a tineretului (nr.12/1929). De asemenea, in mai multe numere, incepand cu nr.4/1929 se ocupa de jocul “Oina” si prezenta “Caluseii” – joc gimnastic.
Se insera si un articol preluat din “Gazeta medicala” intitulat “Gimnastica si gratia femenina” (nr.4/1930).
Paul D.POPESCU