In anul precedent, deficitul bugetului general consolidat al tarii noastre a fost de 33,3 miliarde de lei (respectiv 6,5 la suta din Produsul Intern Brut), adica sub limita de deficit, in suma de 34,6 miliarde de lei, stabilita in urma acordului incheiat cu Fondul Monetar International, conform comunicatului Ministerului Finantelor.
La capitolul venituri incasate acestea au insumat, anul trecut, 168,6 miliarde de lei, nivel in crestere cu 7,2 la suta comparativ cu anul 2009. Aceste cresteri provin, in principal, din incasarile de TVA (+14,3 la suta), din accize (+11,5 la suta), precum si din veniturile nefiscale (+18,5 la suta). In schimb, din cauza contextului economic deloc favorabil, incasarile la bugetul general consolidat obtinute din impozitul pe venit au scazut, in anul trecut, fata de 2009, cu 3,2 la suta, cele aferente impozitului pe profit cu 4,9 la suta, iar contributiile de asigurari sociale cu 4,5 la suta.
Din nefericire, in loc sa scada, cum ar fi fost de dorit, cheltuielile au crescut, in 2010, cu 4,2 la suta, respectiv pana la suma de 201,9 miliarde de lei. Reprezentantii Ministerului Finantelor justifica aceasta situatie prin cresterea cu 170 la suta a cheltuielilor necesare implementarii proiectelor cu finantare europeana, precum si a dobanzilor – cu 20 la suta, ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti. In plus, in anul anterior si administratiile locale au inregistrat cresteri ale cheltuielilor peste nivelul estimat. Aceste cheltuieli sunt justificate prin preluarea finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si ca urmare a descentralizarii unitatilor sanitare si preluarea acestora, incepand cu luna iulie 2010, de catre consiliile judetene.
C.D.