“Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa-mi indeplinesc cu onoare si probitate, cu constiinta si fara partinire atributiile care-mi revin. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!” este legamantul de credinta in cazul celor care sunt primiti in meseria de executor judecatoresc.
Acestia sunt investiti, conform legii, sa indeplineasaca un serviciu de interes propriu. Adica, printre altele: evacuari, incredintarea minorului sau stabilirea domiciliului acestuia, puneri in posesie, recuperare creante si datorii sau aplicarea masurilor asiguratorii dispuse de catre instanta de judecata.
Si, de regula, cand iti bate executorul judecatoresc la poarta sau la usa, te apuca frigurile… Recent aproape 100 de aspiranti la functia care le permite recuperari creante si datorii ori evacuari au batut la poarta acestei meserii, fiind organizat examen de primire in profesie pentru cei care au activat cel putin trei ani in domeniul juridic. Si, surpriza sau nu prea: dintre cei 99 de candidati, doar… 15 au reusit sa treaca examenul. Care au fost conditiile pentru participarea la concurs ? Licentiat in drept, buna reputatie, apt medical, si, dupa cum aminteam, sa fi avut cel putin trei ani vechime intr-o profesie juridica. Sunt scutiti de examen doar judecatorii, procurorii si avocatii care au cel putin cinci ani in profesie.
Materiile de concurs: Drept civil, Drept procesual civil, Drept comercial, Organizarea profesiei de executor judecatoresc, Proba practica. Dincolo de mirarea ca nu au reusit sa acceada in profesie decat 15% dintre aspiranti, se mai naste si nedumerirea: Cat timp lucreazi nu de ieri, de azi, ci de trei ani in domenii juridice, cum este posibil sa iei nota 1, 25 la Drept civil ? Sau 1,50 la Drept comercial ?
Sau, cum este posibil ca, la recentul concurs de primire in magistratura, pentru cei cu vechime de cel putin cinci ani tot in specialitate juridica, unii dintre ei sa pice la… testarea psihologica ?
Raspunsul nu poate fi decat unul singur : calitatea invatamantului, mai ales la unele dintre universitatile particulare si, nu in ultimul rand, usurinta cu care se ajunge la statutul de “licentiat in drept” !
(F.T.)