De la o vreme se generalizeaza, in vorbire si in scriere, agramatismul “a-si dori”, preferat mai cu seama de intelectuali, chiar si de cei care au obligatia profesionala de a combate aceasta violentare asupra limbii noastre sfinte. Dintre extrem de numeroasele exprimari defectuoase in care este folosit verbul fals “a-si dori”, vom cita cateva, existente doar intr-un articol, aparut in ghidul TV “Libertatea weekend” de vineri 22 octombrie 2010. Articolul se intituleaza “Iuliana Luciu ar vrea sa-si faca nunta la Casa Poporului”:
“De trei ani e logodita cu fostul fotbalist Razvan Dumitrescu si au discutat de multe ori despre nunta si despre cei doi copii pe care Iuliana si-i doreste foarte mult… Noi ne dorim sa facem nunta la Casa Poporului… Mi-as dori doi copii, un baiat si o fata… Razvan Dumitrescu isi doreste o familie alaturi de frumoasa Iuliana Luciu”.
Asadar, de patru ori apare verbul “a-si dori”, adica “a dori” la diateza reflexiva. Insa, verbul “a dori” nu poate fi niciodata reflexiv, ci intotdeauna el este tranzitiv, asa cum se arata in Dictionarul explicativ al limbii romane:
“ (A) dori, doresc, verb de conjugarea a IV-a. Tranzitiv.
1. A fi stapanit de dorinta launtrica de a face, de a avea sau de a dobandi ceva; a tinde, a ravni, a nazui la ceva. Expresia – A fi de dorit = a fi necesar, recomandabil, a se cuveni. A lasa de dorit = a avea lipsuri, a nu satisface. A avea intentia; a vrea Expresie. Cum doresti (sau cum doriti etc.), formula prin care se lasa la aprecierea interlocutorului luarea unei hotarari.
2. A tine mult sa vada sau sa revada pe cineva sau ceva drag, a astepta pe cineva sau ceva cu dor, cu nerabdare.
3. A simti o atractie erotica. 4. A ura cuiva ceva”. (DEX, editia a II-a, pagina 316)
Dupa cum s-a putut vedea din explicatiile ample, citate din dictionarul fundamental al limbii romane, orice cititor poate usor sa inteleaga ca verbul “a dori” nu devine niciodata reflexiv, avand forma infinitivala “a-si dori”. Asa stand lucrurile inseamna ca nu ne ramane decat sa indreptam textul citat ca astfel niciun cititor sa nu mai fie tentat sau influentat de a spune “imi doresc”, “mi-as dori” etc.
Asadar, iata indreptarile ce se impun: “De trei ani…si despre cei doi copii pe care Iuliana ii doreste foarte mult…
Noi dorim sa facem nunta la Palatul Parlamentului ( ci nu << Casa Poporului>>)… As dori doi copii, un baiat si o fata… Razvan Dumitrescu doreste o familie alaturi de…”

Mihai Stere DERDENA