Spre deosebire de alte tari europene – unde chiar si ruperea unei flori dintr-un parc sau aruncarea unei pungi cu resturi menajere in locuri nepermise reprezinta gesturi aspru condamnate de catre trecatorii ocazionali – in opinia multora dintre romani protectia mediului inconjurator reprezinta o chestiune benevola, din pacate. O astfel de mentalitate paguboasa se regaseste si in randul unora dintre cetatenii judetului nostru, dovada in acest sens fiind si faptul ca, in perioada derulata din acest an, cuantumul sanctiunilor contraventionale aplicate de catre functionarii Comisariatului Garzii de Mediu ( CGM) Prahova a depasit 5.100.000 de lei, suma in crestere de 2,3 ori comparativ cu cea inregistrata in anul precedent.
Reamintim ca, in cazurile cele mai grave, amenda maxima prevazuta poate ajunge pana la 100.000 de lei, concomitent cu suspendarea temporara a activitatii celui gasit vinovat, pana la reintrarea in legalitate. Iar in aceasta din urma situatie s-au aflat, in anul in curs, 22 de agenti economici. Dar nici amenzile maxime despre care aminteam n-au fost putine, SC Matizol SA Berceni si SC GES SA Scaeni fiind doar doua exemple in acest sens, ca urmare a nerespectarii prevederilor existente in autorizatia integrata de mediu, potrivit precizarilor directorului CGM Prahova, Stefan Popescu. „In afara cazurilor mentionate, amenzi consistente, cuprinse intre 50.000 si 60.000 de lei, au incasat si Rafinaria Lukoil-Petrotel, SC Balcotex SRL, LLK Lubrifcantz Romania SRL sau SC Lukoil Energy Gaz, deoarece fie nu au solicitat eliberarea acordului institutiei noastre pentru executarea unor lucrari cu impact deosebit asupra calitatii mediului, fie din cauza depasirii nivelului zgomotului cu mult peste cotele admise”, a adaugat interlocutorul nostru.
Una peste alta, in perioada analizata au fost aplicate 220 de amenzi contraventionale, insa nu toate au si fost achitate de catre contravenienti. Mai exact, in 25 dintre aceste cazuri, contravenientii nu au platit nici amenda, dar nici nu au contestat-o in instanta, in termenul legal de 30 de zile. Drept urmare, conducerea CGM Prahova s-a vazut nevoita sa inainteze procesele verbale respective administratiilor fiscale pentru punerea in executare a acestor titluri de creante. De precizat ca, potrivit legii, in cazul contravenientilor persoane juridice, contravaloarea amenzii achitate se constituie venit la bugetul general consolidat al statului, pe cand in situatia persoanelor fizice banii se varsa la bugetul localitatii in care acestea isi au domiciliul.
D. CONSTANTIN