Avand in vedere conditiile meteo nefavorbile, este important ca inainte de a porni la drum, fiecare conducator auto, profesionist sau amator, sa-si echipeze corespunzator masina pentru sezonul rece.
Politistii recomanda conducatorilor auto sa adopte o maniera calma de conducere, fara bruscarea comenzilor vehiculelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare, sa utilizeze preponderent frana de motor si sa evite efectuarea depasirilor, care in asemenea conditii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza precipitatiilor, folosirea luminilor de catre soferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea directiei de mers. De aceea, politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si lunetei masinii care trebuie sa functioneze foarte bine.

Totodata, politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic. Legea prevede ca atunci cand vizibilitatea datorata conditiilor meteorologice este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zapada ori polei, viteza de deplasare nu trebuie sa depaseasca 30 de km/h in localitati si 50 de km/h in afara localitatilor. Evident, insa, ca si aceste viteze pot fi uneori mult prea mari si de aceea recomandat este sa se aiba tot timpul in vedere conditiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule.

De precizat ca operatorii de transport care detin autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experinta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere. De asemenea, daca au mai putin de un an vechime in conducere, viteza maxima admisa pentru acestia in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica decat viteza legala.

Este important ca in zonele urbane sa nu se opreasca ori sa se stationeze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite interventia mijloacelor de deszapezire si desfasurarea traficului, in general.

Si pietonilor li se recomanda sa-si sporeasca atentia, atat in timpul deplasarii, cat si in momentul traversarii arterelor rutiere care obligatoriu trebuie facuta doar prin locurile special amenajate si dupa o temeinica asigurare. Reamintim faptul ca degajarea de zapada a cailor destinate circulatiei pietonale constituie o indatorire civica, fiecare fiind dator sa curete trotuarul din fata propriei locuinte sau firme.