Ajunul Anului Nou este insotit peste tot de vechi obiceiuri si superstitii. La noi, traditia spune ca e bine sa fie mult zgomot in noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Si tot in 31 decembrie nu e bine sa taiati cu foarfeca, sa calcati sau sa spalati rufe. In schimb din casa nu trebuie sa lipseasca vascul, trebuie sa aveti bani in buzunare, iar paharul de vin trebuie sa fie in permanenta plin.
Lista superstitiilor continua. Niciodata un gospodar nu trebuie sa mature in Ajun de Anul Nou, pentru ca alunga prosperitatea. Obiceiul spune ca pana la miezul noptii trebuie platite toate datoriile si mai mult, nu trebuie dati bani cu imprumut in noaptea de revelion. Tot in seara de 31 decembrie nu se spala rufe si nu se taie cu foarfeca pentru a nu distruge norocul.
La trecerea dintre ani, spun batranii, este bine ca fiecare sa poarte o haina noua si ceva rosu, sau o alta culoare vesela care sa atraga energiile pozitive. De revelion sunt nelipsite crengutele de vasc, care aduc noroc in casa. Primul om care va trece pragul in prima zi va influenta tot anul. Daca persoana care intra in casa este o femeie insemana ca urmeaza un an mai putin bun.
La miezul noptii usile trebuie deschise pentru ca anul vechi sa iasa si sa lase loc celui nou care aduce sanatate, fericire si mult noroc.