Dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, in majoritatea zonelor montane, precipitatiile au cazut in special sub forma de ploaie si lapovita, frigul din ultimele zile a determinat formarea unei pelicule groase de gheata in Muntii Bucegi. Astfel, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Padurilor, vremea in racire a schimbat peisajul in Masivul Bucegi, unde s-a asternut un strat consistent de zapada, care a ajuns chiar si la aproape jumatate de metru, la Varful Omu si la 20 de centimetri la altitudinea de 1.500 de metri in Sinaia.
Pentru ca stratul de nea depus peste cel de gheata este foarte instabil si date fiind valorile pozitive ale temperaturilor preconizate pentru zilele urmatoare, riscul de producere a avalanselor este deosebit de crescut in Bucegi. Precipitatiile mixte – ploaie si lapovita – ce vor cadea, potrivit previziunilor meteorologilor, vor umezi suplimentar stratul de zapada si vor actiona ca o suprasarcina, favorizand alunecarea zapezii aflate peste crusta de gheata si declansarea de avalanse spontane de topire pe versantii suficient de inclinati, unele de mari dimensiuni.
Atentionarea de producere a avalanselor se adreseaza in special turistilor care doresc sa-si petreaca sfarsitul de saptamana pe varf de munte, atrasi de zapada proaspat depusa.
V.STOICA