Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane informeaza ca pe mai multe drumuri nationale din cauza temperaturilor scazute si a ploii, s-a format polei iar pe alte sectoare rutiere sunt conditii de formare a poleiului.
Conducatorii de autovehicule sunt rugati ca atunci cand traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda sa manifeste maximum de prudenta, sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic- depasiri, treceri de pe o banda pe alta etc.
De asemenea, ii sfatuim pe soferi sa echipeze automobilul cu pneuri corespunzatoare, sa nu bruscheze comenzile masinii si sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum.
Operatorii de transport care detin autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.
Referitor la circulatia in conditii de ploaie, este necesar ca fiecare manevra in trafic sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, recomandam ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de sosele.
De asemenea, vantul afecteaza buna desfasurare a traficului rutier si va atentionam cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic il poate reprezenta pentru trafic.
Pentru evitarea implicarii in accidente, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta pe toata durata deplasarii, dar mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare.
Totodata, trebuie evitate oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate rupe.
Nu in ultimul rand, le recomandam conducatorilor de vehicule pe doua roti sa evite deplasarile in acesta perioada.
Acasă STIRI DE ULTIMA ORA! RECOMANDARI PENTRU O DEPLASARE SIGURA IN CONDITII DE PLOAIE SI VANT PUTERNIC