Ieri, in Statele Unite ale Americii, o cercetatoare romanca a primit, de la Barack Obama, distinctia prezidentiala pentru debut in cariera stiintifica. Are 34 de ani si este profesoara asistenta de fizica, astronomie si chimie la o universitate din Texas. A plecat in SUA acum zece ani, dupa ce a absolvit facultatea in Iasi. Distinctia pe care a primit-o romanca este una dintre cele mai importante pe care Guvernul SUA o acorda cercetatorilor aflati la inceputul carierei. Barack Obama a si explicat de ce: stiinta si tehnologia sunt o parte esentiala a economiei SUA.
Acest lucru se intampla in America. La celalalt capat al planetei, in Romania, tehnologia, mai ales stiinta, sunt ultimele domenii aflate in atentia Guvernului de la Bucuresti. Institutele de cercetare s-au inchis unul dupa altul, iar in cazul acelora care au mai ramas fondurile au fost reduse drastic, pe motiv ca nu sunt bani. De zilele si noptile petrecute de cercetatori in laborator s-a ales praful, praf care s-a depus, apoi, pe toata aparatura, in mare parte demodata, din cauza faptului ca, la Palatul Victoria, stiinta si tehnologia nu sunt o prioritate pentru actualul Guvern. Pentru a-i sensibiliza pe cei aflati la putere, cercetatorii au iesit si in strada, anul acesta, strigand nu atat saracia in care se zbat ei, ca persoane, ci mai degraba faptul ca, in Romania, cu buna-stiinta, prin nealocarea de fonduri, cercetarii i se pune streangul de gat!
In aceste conditii, nu mai este de mirare ca tot mai multi romani, foarte bine pregatiti, se hotarasc sa plece in strainatate, satui de ignoranta cu care sunt tratati in tara in care s-au nascut si au trait o buna parte din viata. Peste mari si tari, talentul si inteligenta sunt apreciate, in acest caz Romania fiind, nu de putine ori, pepiniera de talente numai bune pentru export. Mai mult decat atat, pe langa efectele crizei economice si financiare, tara noastra mai traieste si efectele unei alte crize – cea de specialisti. Ca urmare a instituirii curbei de sacrificiu, prin reducerea salariilor cu 25%, tot mai multi romani si-au lasat casa si masa din tara pentru a lucra in strainatate, unde munca si devotamentul lor fata de profesie sunt, cu adevarat, apreciate, mai ales cand este vorba despre leafa.
A fost vreo reactie a guvernantilor ca specialistii pleaca din Romania? Nici atat! A venit, in schimb, seful de la Cotroceni, cu o declaratie tipic basesciana: ” Sa nu mai facem o drama din faptul ca romanii pleaca in strainatate. Europa si America abia ii asteapta! Cel mai mare obiectiv al Romaniei a fost dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine”.
O asemenea declaratie poate lasa fara cuvinte si pe cel mai hatru filosof!
Trist este ca in Romania, in ciuda unui intreg nomenclator de profesii, a carui lista este mereu completata, cea mai bine platita ocupatie, in momentul de fata, este… politica. Pentru ca, apartenenta politica este cea prin intermediul careia se pot ocupa functii foarte bine platite, se pot obtine privilegii, inclusiv pentru neveste, soti, copii, nepoti, veri etc, si cate si mai cate avantaje. Ce pacat, insa, ca Romania nu poate sa devina pepieniera de talente pentru export, si in cazul politicienilor ! Acestia din urma, stiu, insa, care este si cauza: doar in Romania isi pot etala talentul si inteligenta intr-ale politicii!
Nicoleta DUMITRESCU