Au mai ramas doar circa doua saptamani pana la Craciun, sarbatoare precedata, dupa traditia la romani, de sacrificarea porcilor crescuti in propriile gospodarii ori cumparati din targuri sau oboare. In acest context, pentru a-i feri pe prahoveni de petrecerea Sarbatorilor de Iarna pe…patul de spital, din cauza consumului de carne de porc infestata cu trichinella spiralis – asa cum s-a intamplat cu unii dintre ei in anii precedenti – conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova le vine in intampinare cu cateva sfaturi. Astfel, se recomanda sa nu consume carne, produse din carne de porc si vanat salbatic (mistret, urs) neverificate sanitar-veterinar, prin examen trichineloscopic, iar achizitionarea produselor de origine animala pentru consumul uman sa fie facuta numai din unitatile specializate, autorizate/inregistrate sanitar-veterinar. Conform specialistilor, semnele clinice de boala in cazul in care a fost consumata carne de porc infestata cu trichinella spiralis sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consum, febra, dureri musculare si adinamie (stare de slabiciune). Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin consumul carnii infestate.
Dupa cum ne-a precizat dr. Viorel Bogdan- directorul DSVSA Prahova, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, proprietarul porcului sacrificat in gospodarie – si a carui carne va fi destinata exclusiv consumului familial – trebuie sa se prezinte la unul dintre centrele sanitar-veterinare autorizate, cu cartea de identitate si cateva probe din carnea animalului sacrificat:crotalie, stern, musculatura – respectiv pilierii diafragmatici (care se gasesc intre ficat si pulmon).
In situatia in care proba respectiva este incompleta, se vor adauga portiuni din diafragma care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica, din musculatura dintre doua coaste nedesfacute si din muschiul de la baza limbii.
Centrele din judet unde se poate efectua, contra cost, examenul trichineloscopic sunt urmatoarele: Ploiesti (Halele Centrale, Str. Eroilor- Bl 14 E, ap.1, str. Corlatesti nr. 11), Campina (str. I.L. Caragiale nr. 12, str.N. Balcescu nr.6), Sinaia (str. Valter Maracineanu), Baicoi (str. Islaz nr. 6), Comarnic (str. Republicii nr. 6), Mizil (str. C.D. Gherea nr. 1), Slanic (str. 13 Decembrie nr. 20), Plopeni (str. Republicii), Urlati (str. T. Vladimirescu nr. 11), Valenii de Munte (str. Avram Iancu nr. 45), Breaza (str. Vasile Alecsandri nr. 16), Boldesti-Scaeni (Calea Unirii nr. 1), precum si in localitatile Aricestii Rahtivani, Brazi (sat Popesti), Bucov, Banesti, Berceni (sat Corlatesti), Barcanesti (sat Tatarani), Ciorani, Cornu, Draganesti, Filipestii de Padure, Floresti (sat Calinesti), Gherghita, Colceag, Izvoarele, Magurele, Manesti, Scorteni, Starchiojd, Sirna (sat Tariceni), Telega, Targsoru Vechi, Valea Calugareasca si Valea Doftanei.
De asemenea, pentru orice situatie deosebita, consumatorii prahoveni se pot adresa la sediul DSVSA Prahova, str. Corlatesti nr. 11, Ploiesti, sau la telefon 0244/571.751.
C. DUMITRU