4.300 de firme, obligate sa traga oblonul

Cine doreste sa ia, cu adevarat, pulsul economiei romanesti este suficient sa consulte baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului. Iar concluzia nu va fi deloc imbucuratoare. Si asta deoarece, ca urmare a efectelor crizei economice, la nivel national, in perioada ianuarie-noiembrie 2010, peste 64.000 de firme si-au suspendat activitatea, circa 7.200 au fost dizolvate si alte aproape 167.000 au fost radiate din evidentele amintitei institutii.

De subliniat ca in situatia suspendarii unei firme costurile suportate de administratorul acesteia sunt mult mai mici decat pentru dizolvarea firmei. In plus, dizolvarea este o decizie definitiva, in timp ce, in cazul suspendarii, societatea isi poate relua in orice moment activitatea, daca s-au schimbat conditiile economice ori au aparut noi oportunitati pentru repornirea afacerii.
Referindu-ne la cazul strict al Prahovei, in intervalul ianuarie-noiembrie 2010, spre exemplu, au fost radiate din evidentele Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Prahova nu mai putin de 6.973 de societati comerciale, fata de doar 2.077 de firme in perioada similara a anului precedent, ceea ce inseamna o crestere cu 236 la suta! In ceea ce priveste suspendarile din aceeasi perioada, acestea au afectat 2315 firme iar dizolvarile – 11 firme. Altfel spus, criza a lasat rani adanci chiar si intr-unul dintre primele patru judete ale tarii ca potential economic. Asa se si explica faptul ca zestrea economica a Prahovei mai numara, la finele lunii anterioare, doar 30.086 de agenti economici activi (n.n. – adica acestia nu se afla in niciuna dintre starile care pot duce la pierderea personalitatii juridice). Cum va arata economia Prahovei in 2011, numai Dumnezeu stie! Caci, dupa cum am vazut, n-aduce anul ce aduce criza!
D. CONSTANTIN