Alegerile din 28 noiembrie au rupt Republica Moldova in doua

Aceasta-i Tara Moldovei de peste Prut, deasupra careia pluteste, de aproape 200 de ani, norul rosu rusesc. Pe strada, in institutii, in magazine, in presa scrisa si la televiziune predomina limba rusa. Pana si la sediul PL al dlui Ghimpu – pe care Voronin il considera tradator si nationalist deoarece promoveaza unirea cu Romania –secretarele, si nu numai dansele, vorbesc in rusa!
Cand m-am decis sa plec la Chisinau, pentru a asista pe viu la alegerile parlamentare, un prieten m-a avertizat: “Moldova este o tara cu multi rusi si comunisti, care fac alergie cand vad romani, pe care ii considera fascisti si dusmani ai asa-zisului popor moldovenesc; ai grija de tine!”.
M-am dus totusi in Basarabia (mi-e greu sa-i spun altfel), cu speranta ca, dupa alegeri, zorii desteptarii nationale se vor ivi si pe aceasta palma uitata de pamant romanesc, prin victoria scontata a fortelor democrat-liberale. La Chisinau, am sosit pe 27 noiembrie, intr-o zi posomorata, cu ploaie, lapovita si ninsoare. Vremea, ca si vremurile de aici, mi-am spus in gand. A doua zi insa, surpriza: soarele stralucea pe un cer senin, mangaindu-ne trupurile, indemnandu-i pe moldoveni sa iasa la vot. Si au iesit mai multi ca niciodata in ultimii 20 de ani, fiecare cu sperantele sale, intr-un trai mai bun, desigur. “Noi am comandat vremea asta frumoasa!”, avea sa spuna Voronin la intrarea in sectia de votare.”Inca un mare succes al comunistilor!”, a murmurat ironic un tanar, la auzul acestor vorbe.
Spre seara, am mers la sediul PL, la invitatia jurnalistului Petru Grozavu, pentru a urmari primele rezultate ale exit-pollurilor, care urmau sa fie anuntate la ora 21,00.
Aceste rezultate aveau sa fie – dupa cum mentiona a doua zi un ziar local – o “Victorie pentru o noapte sau o tradare celebra”.Asta pentru ca, prin procentul anuntat, de 26 la suta obtinut de PCRM, comunistii erau, practic, scosi de pe scena politica, spre bucuria partidelor din AIE, care se si vedeau invingatoare. In final, insa, comunistii au castigat, obtinand 39,6 procente, astfel ca PCRM- cu 42 mandate in viitorul Parlament devine un fel de arbitru pe tabla de sah a negocierilor cu PLDM-32 mandate, PD- 15 si PL-12 mandate. Practic, in acest moment, Republica Moldova e rupta in doua si misiunea celor patru puteri politice este de a o uni la loc, asa cum doreste, probabil, Vladimir Voronin. Negocierile, care se anunta extrem de interesante, vor dura cateva zile, poate chiar saptamani, pentru ca e greu de crezut faptul ca Filat, liderul PLDM, va accepta sa stea in umbra lui Voronin sau a lui Lupu, liderul PD, caruia comunistii ar putea sa-i ofere postul de presedinte! Vom trai si vom vedea.
Pentru opinia publica internationala, cu exceptia Moscovei, victoria in alegeri a comunistilor poate fi surprinzatoare. Nu insa si pentru multi basarabeni, care nu au incredere in Europa, ei preferand mai mult strangerea relatiilor cu Rusia, care si-a creat aici puternice structuri economice, precum si politice, acestea din urma actionand din umbra, fiind astfel greu depistabile.
Nu stiu cum a reactionat un grup de tineri studenti, pe care i-am vazut bucurosi la iesirea de la o sectie de vot din centrul Chisinaului, atunci cand au aflat ca PCRM a castigat. Ei mi-au spus: “ Am votat pentru viitor, am votat pentru Europa!”.
Langa o ghena de gunoi de pe str. Vasile Alecsandri – in plin centru al Capitalei – am intalnit si un votant al comunistilor, care rascolea ghena in cautare de mancare. Deloc rusinat ca l-am fotografiat, el mi-a spus, in ruseste: “Golosoval c comunistami!”, in traducere “Am votat pentru comunisti!”. Un trecator aflat in preajma avea sa completeze: “ Asta e unul dintre rusii eliberatori care au venit aici sa ne manance zilele si sa-si umfle burtile cu bautura, care se gaseste din belsug. Ei nu au muncit niciodata. Acum stau si protesteaza zilnic, pe bancile din fata Oficiului de asistenta sociala, dar nimeni nu ii baga in seama”.Mi-am amintit atunci de reputatul pictor basarabean Pavel Gutu, stabilit in Italia, pe care l-am cunoscut la o sectie de vot.” Basarabia nu va putea obtine democratia si libertatea cu dusmanul in casa!”, mi-a spus el. E vorba, evident, de rusii…eliberatori.
“Singura sansa ar fi sa-i copiem pe estonieni, care i-au supus pe rusii din tara lor la un test serios de limba estoniana, conditie obligatorie pentru obtinerea cetateniei…”,mi-a mai marturisit,oftand, Pavel.
Inchei aceasta relatare din Chisinau, cu speranta ca Basarabia va iesi, totusi, din intunericul comunist si va pasi, alaturi si sprijinita de Romania, spre Europa. Doamne, apara poporul roman!
Ioan POPESCU
Chisinau, 1 Decembrie 2010