* Motivul „la vedere” pentru cresterea ilegala a costurilor – demolarea tribunei oficiale si construirea alteia noi

Joi, 23 decembrie, consilierii locali PDL, PNL si PNG vor avea de ridicat mana – obligatoriu „pro” – la o noua initiativa a primarului Andrei Volosevici, care s-a gandit sa fie darnic inaintea Sarbatorii Craciunului, dar nu pe banii proprii, ci din fonduri publice, cu constructorii care au castigat lucrarile de refacere a stadionului „Ilie Oana”.

Prin proiectul de hotarare initiat de primarul Volosevici – modificarea „solutiei tehnice” a obiectivului de investitii pentru refacerea stadionului „Ilie Oana” – care costa suplimentar vreo… trei milioane de euro, se incalca pana si prevederile contractului semnat cu Alpine Bau si All Plan Construction, la sfarsitul lunii iulie 2010. In respectivul contract, a carui valoare totala – proiectare si construire – se ridica la 47.091.896 de lei, suma la care se adauga TVA de 24%, se preciza, negru pe alb, la art. 18 – „Ajustarea pretului”, ca aceasta miscare nu poate avea loc mai devreme de sase luni de la data inceperii executiei. Pentru ca lucrarile la stadion au inceput prin septembrie, din start, nimeni si nimic nu poate modifica, legal, nicio prevedere a contractului referitoare la costul constructiei.
Si totusi, la Primaria Ploiesti, se poate! Mai mult decat atat, se pregateste demolarea la suprapret a singurei tribune ramase in picioare (in care Primaria a investit 30 de miliarde de lei vechi acum doi ani) si construirea alteia noi, desi nici acest lucru nu este posibil, pentru ca valoarea suplimentara a costurilor ar depasi prevederile legale privind achizitiile publice. Singura varianta ar fi organizarea unei noi licitatii pentru aceste lucrari, dat fiind ca daramarea tribunei I si construirea uneia noi ar fi, practic, in afara contractului. Primarul Volosevici le-a transmis, insa, angajatilor, sa gaseasca o solutie care sa para legala, pentru a mai scoate din bugetul local inca trei milioane de euro.
Sub acoperirea normelor stabilite de UEFA – chestiune falsa, pentru ca UEFA e emis invocatele norme inainte de desfasurarea licitatiei pentru stadion – se da peste cap tot ceea ce era prevazut in caietul de sarcini si in contractul incheiat dupa licitatia „cu cantec” organizata in vara acestui an. Astfel, modificarile in graficul lucrarilor sunt substantiale, iar castigatorii licitatiei mizeaza pe „bunavointa” municipalitatii pentru recuperarea unor sume substantiale, care vor reiesi din schimbarea, aproape totala, a solutiei tehnice initiale – sistemul de intrare a spectatorilor in incinta stadionului, tipul de scaune (de la scaune fixe la scaune rabatabile – pretul fiind de aproape trei ori mai mare in acest caz) si, nu in ultimul rand, refacerea tribunei oficiale, a carei demolare este propusa la niste costuri care sfideaza bunul-simt: peste 2,5 miliarde de lei vechi !
Drept urmare, valoarea suplimentara ceruta prin propunerea initiata de primarul Volosevici anuleaza, practic, rezultatul licitatiei pentru refacerea stadionului. Asocierea care a castigat lucrarea si proiectarea a venit cu niste termene contractuale aberante, pentru spulberarea celorlalti participanti la licitatie. Asa insa, s-a stabilit punctajul de selectie a ofertantilor. Cat au „cantarit” criteriile ? Pretul ofertei – mentionat mai sus (care insa nu va mai fi valabil) – 55%, durata de executare a contractului (6 luni !) – 20%, optimizarea spatiilor cu alta destinatie – 15%, iar descrierea lucrarilor pe faze de executie – 10%. Daca luam in considerare doar primele criterii de atribuire, reiese ca cele mai importante puncte se modifica substantial, prin propunerea care va intra in discutia consilierilor locali, joi, 23 decembrie. Institutiile statului, printre care si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ar trebui sa verifice, o data in plus, modul in care se deruleaza contractul semnat intre Primaria Ploiesti si asocierea Alpine Bau – All Plan Construction.
Violeta STOICA