Miercuri, 8 decembrie, la sediul unitatii a avut loc „Evaluarea activitatii desfasurate si a rezultatelor obtinute in anul 2010 de Gruparea de Jandarmi Mobila „Matei Basarab” Ploiesti.
Activitatea a fost condusa de general maior dr. Neculai Bontic, adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Romane. Au fost prezenti, in calitate de invitati, reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica, precum si reprezentanti ai structurilor Ministerului Administratiei si Internelor din judetului Prahova.
Comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiesti, colonelul Stefan Burlacu, a prezentat misiunile executate si rezultatele obtinute in perioada evaluata fiind enumerate totodata principalele directii de efort pentru indeplinirea obiectivelor stabilite in domeniul modernizarii institutionale, aplicarea programelor prioritare in domeniul ordinii publice, crearea unui sistem logistic performant, prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare si protectia institutiilor fundamentale ale statului.
Pentru realizarea obiectivelorlor de mai sus, jandarmii Gruparii Mobile Ploiesti au executat 1.933 misiuni, astfel: 1.419 misiuni de mentinere a ordinii publice in zonele de interes operativ; 93 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestari cu public numeros; 309 misiuni in cooperare cu alte institutii; 112 misiuni in sprijinul altor unitati ale jandarmeriei din zona de competenta. Pe timpul executarii acestor misiuni fost aplicate un numar de 3873 sanctiuni contraventionale in valoare de 651.345 lei, din totalul acestora 13,91 % fiind avertismente scrise. Un numar de 785, reprezentand 20,26%, au fost aplicate de elemente de dispozitiv mixte jandarm/ politist, valoarea acestora ridicandu-se la suma de 135.900 lei. Au fost intocmite 53 de dosare cu acte de constatare pentru diverse fapte de natura penala, fiind constatate un numar de 59 infractiuni si identificati un numar de 84 faptuitori. Patrulele mixte jandarm/ politist au constatat 330 infractiuni comise de 367 faptuitori, pe acest segment inregistrandu-se o crestere de 62%. Pe parcursul anului, agentii constatatori, in baza competentelor materiale, au confiscat 4979 bunuri cu o valoare de 17817 lei.
In baza art. 184 din Codul de Procedura Penala, in anul 2009 au fost executate un numar de 79 mandate de aducere pe raza a 7 judete, 58 emise de instantele de judecata si 21 emise de organele de urmarire penala.
Pe linia executarii misiunilor in afara granitelor tarii, Gruparea Mobila Ploiesti si-a adus aportul la constituitea Detasamentului de misiuni internationale pentru Regiunea Kosovo, din unitate fiind selectionati 13 subofiteri. Totodata 6 subofiteri urmeaza sa participe la selectia organizata pentru misiuni multinationale in Afganistan.
Pregatirea personalului in domeniul Schengen, inceputa anul trecut, intensificata si finalizata anul acesta, a constituit poate cea mai importanta noutate din anul 2004 si pana in prezent, an in care Jandarmeria Romana a fost abilitata cu atributii in domeniul faptelor infractionale. Incepand cu data primirii Romaniei in randul statelor membre ale spatiului Schengen, Jandarmeria Romana si implicit unitatea va constitui parte integaranta a sistemului de ordine si siguranta publica aferent acestei zone.
In cadrul evaluarii au fost reliefate si o serie de neajunsuri intampinate in decursul anului, generate in special de bugetul mult diminuat care a avut un impact negativ asupra sigurantei in exploatare a mijloacelor de mobilitate precum si a dotarii cu mijloace de protectie individuala. Totodata un inconvenent l-a constituit incadrarea mult sub prevederile schemei de personal, in special in randul ofiterilor.